Home » Știință » Cercetătorii au descoperit mecanismul cheie care stă la baza bolilor autoimune

Cercetătorii au descoperit mecanismul cheie care stă la baza bolilor autoimune

Publicat: 05.05.2017
Cercetătorii au descoperit mecanismul cheie care stă la baza bolilor autoimune
Cu ajutorul noului studiu, putem şti de ce apar bolile imune, sau altfel spus, de ce celulele noastre se întorc împotriva noastră.

Unul dintre cercetătorii de la Monash University din Australia, Richard Kitching, a precizat că, „acum, ştim ce se întâmplă; deschide calea pentru noi tratamente specifice pentru boli particulare”.

Noul studiu a găsit o interacţiune importantă între două gene, care ajută celulele T să comunice semnalele defensive corecte pentru a le preveni pe acestea de a ataca organismul, relatează Science Alert.

Celulele T reprezintă un tip de celule care au menirea de a proteja organismul împotriva bacteriilor, virusurilor sau diferitelor microorganisme dăunătoare. Aşadar, o boală autoimună este atunci când aceste celule recunosc o parte a organismului ca fiind străină şi dăunătoare. Tipul acesta de afecţiuni include boli precum diabetul de tip I sau artrita reumatică.

Studiul a fost efectuat până acum numai pe şoareci care au fost făcuţi să aibă gena umană DR15 sau DR1, care provoacă sindromul Goodpasture şi au descoperit că cei cu doar gena DR15 aduce cu sine acest sindrom, iar cei cu ambele gene sau cu DR1 nu prezentau această boală.

Ambele molecule sunt de tipul HLA, asociate cu un risc genetic pentru autoimunitate, în timp ce altele pot proteja de boli. Până acum nu se ştia cu exactitate rolul fiecărei celule şi modul în care acestea afectează sau protejează organismul.

Kitching a adăugat faptul că, „dacă încurajăm dezvoltarea anumitor celule în corp sau le injectăm în organismul bolnav, poate duce la crearea unor tratamente mai specifice pentru bolile autoimune”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire crucială pentru milioane de oameni: cercetătorii au descoperit comutatorul prin care pot stopa bolile autoimune!

Cele mai misterioase boli din istorie

Top 10 cele mai rare boli din lume. FOTO

Luna în care mor cei mai mulţi oameni din cauza infarctului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase