Home » Știință » SESAME, primul centru de cercetare din lume care va utiliza acceleratoare alimentate de energia solară

SESAME, primul centru de cercetare din lume care va utiliza acceleratoare alimentate de energia solară

Publicat: 18.05.2017
Regele Iordaniei, Abdullah al-II-lea, a lansat o bază de cercetare care include membrii din întreaga lume, inclusiv din zone care se află în conflict precum Iranul şi Israelul.

Centrul Internaţional de Radiaţie Sincrotron pentru Cercetări Experimentale şi Aplicate în Orientul Mijlociu, cunoscut cu acronimul SESAME, ,,este primul centru de acest tip din regiune,” afirmă curtea regală. 

Centrul localizat în provincia Balqa va deţine primul accelerator alimentat cu energie solară din lume, informează AFP.  ,, Sperăm ca centrul să atragă un număr mare de cercetători în zonă,” afirmă Chris Liewellyn Smith, consilierul preşedintelui. 

Centrul deţine trei acceleratoare care au o putere de 2,5 miliarde de electronvolţi. 

Sursa: SESAME.org.jo

Până în prezent, centrul a primit 55 de proiecte de cercetare privind acceleratoarele nucleare. Printre membrii proiectului se află şi ţări rivale, precum Israelul sau Iranul, Ciprul, Egiptul, Pakistan, Turcia şi Iordanul. În ciuda ostilităţilor, experţii din Israel şi Iran au deţinut funcţia de vice-preşedinte al consiliului centrului SESAME. 

SESAME este conceput după modelul laboratoarelor din cadrul CERN, construcţia a început în 2003 şi a costat 100 de milioane de dolari. Centrul a fost construit sub patronajul UNESCO, Iordanul fiind ales dintre cinci posibile ţări pentru acest proiect, fondat în mare parte de către membrii Uniunii Europene. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase