Home » Știință » Va reuşi NASA să devieze un asteroid?

Va reuşi NASA să devieze un asteroid?

Publicat: 31.07.2017
Va reuşi NASA să devieze un asteroid?
La sfârşitul lunii iunie, NASA a dat undă verde unei noi misiuni care are ca obiectiv protejarea omenirii de impactul cu un asteroid. Nu mai este vorba despre science-fiction, deoarece NASA a lansat noua sa misiune, botezată DART (Double Asteroid Redirection Test), având drept obiectiv protejarea Terrei de coliziunea anunţată cu un asteroid. Un asemenea impact ar avea efecte devastatoare pentru umanitate.
NASA face toate eforturile pentru a încerca să localizeze obiecte cereşti care ar putea, în scenariul cel mai apocaliptic, să radă specia umană de pe faţa Pământului. Asteroizii cu un diametru mai mic de un kilometru, dar depăşind 140 de metri, sunt cei care îi îngrijorează cel mai mult pe experţi. Potrivit cotidianului francez „Le Parisien”, „doar 25% dintre ei au fost reperaţi. Cu toate acestea, potenţialul lor distructiv este considerabil”. Cotidianul a adăugat că „peste 90% dintre obiectele cereşti de peste un kilometru au fost deja identificate, studiate, şi niciunul dintre ele nu reprezintă o ameninţare pentru secolele viitoare”. Experţii încearcă să liniştească oamenii, dar o ameninţare ar putea apărea oricând în viitor.
 
Până în 2020, cercetătorii de la agenţia spaţială americană vor testa derivarea unui asteroid binar (compus din două corpuri cereşti) considerate potenţial periculos: cel mai mare, Didymos A, măsurând 800 de metri în diametru. Luna sa, Didymos B, supranumit şi Didymoon, are un diametru de 170 m.
 
Pentru a face acest lucru, NASA va lansa în spaţiu un „corp” de redirecţionare cinetică de 300 kg, de mărimea unui frigider. Propulsat la 11 milioane de kilometri de Pământ, aceasta va avea nevoie de optsprezece luni pentru a ajunge la perechea de asteroizi, care se rotesc unul în jurul celuilalt. Didymos B este cel care va servi drept ţintă. Corpul Dart se va ciocni cu acesta cu o viteză de 6 km/secundă. Acest lucru va permite modificarea echilibrului duetului de asteroizi pentru ca viteza şi traiectoria lor să evolueze şi să evite astfel, cel mai posibil, Terra.
 
Citeşte continuarea pe Rador.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase