Home » Știință » O realizare importantă în chimie: savanţii au creat o nouă moleculă, atom cu atom

O realizare importantă în chimie: savanţii au creat o nouă moleculă, atom cu atom

Publicat: 18.09.2017
O realizare importantă în chimie: savanţii au creat o nouă moleculă, atom cu atom
Fizicienii americani de la UCLA au creat o nouă moleculă care poate duce la multe aplicaţii şi poate arăta modul în care reacţiile chimice pot fi studiate la o scară microscopică.

Molecula creată de echipa condusă de Eric Hudson a încălcat una dintre regulile de bază ale chimiei, regula octetului – fiecare atom din molecula care este produsă în urma unei reacţii chimice are opt electroni pe stratul extern, scrie Science Daily.

Molecula de bariu, oxigen şi calciu, sau BaOCa+, este prima moleculă observată de savanţi care este compusă dintr-un atom de oxigen legat de doi atomi diferiţi de metal. În mod normal, un metal (fie bariu sau calciu) poate reacţiona cu oxigenul pentru a produce o moleculă stabilă. Această nouă moleculă este excepţia de la regula octetului.

Există şi alte molecule care încalcă regula octetului, dar studiul celor de la UCLA este printre primele care au creat o astfel de moleculă folosind diverse instrumente din domeniul fizicii, precum laserul.

Cu ajutorul laserelor, cercetătorii au răcit atomii şi moleculele la o temperatură de 0,001 grade Kelvin, foarte aproape de 0 absolut. Acestea au fost ţinute în vid şi în imponderabilitate într-o cameră cu dimensiuni de grosimea unui fir de păr. În aceste condiţii, savanţii pot observa proprietăţi ale atomilor şi moleculelor care altfel nu ar putea fi detectate.

De asemenea, temperaturile extrem de scăzute simulează condiţiile din spaţiu, deci astfel de reacţii chimice pot avea loc în colţurile îndepărtate ale cosmosului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Reactii chimice “la rece”

Chimia, ştiinţa centrală a lumii care ne fascinează cu fiecare reacţie. Un VIDEO interactiv din care înveţi / îţi aminteşti multe

Reacţie chimică SURPRINZĂTOARE. Ce se întâmplă dacă adaugi sare topită în apă. Nu încercaţi asta acasă! FOTO+VIDEO

Secretele unei molecule care a contribuit la formarea Universului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase