Home » Știință » Descoperire îngrijorătoare a savanţilor: mai multe virusuri decât se credea înainte pot fi transmise pe cale sexuală

Descoperire îngrijorătoare a savanţilor: mai multe virusuri decât se credea înainte pot fi transmise pe cale sexuală

Publicat: 26.09.2017
O echipă de cercetători de la Universitatea Oxford şi de la ”Public Health Support Team” din Marea Britanie au căutat prin literatura de specialitate pentru a găsit indicii despre virusuri care pot fi transportate de fluidele seminale. Aceştia au găsit dovezi a 27 de virusuri diferite dintr-o mare varietate de familii care sunt capabile să rămână intacte atunci când sunt transportate la o nouă gazdă.

În urma celor 3.800 de lucrări de specialitate analizate, cercetătorii au găsit printre cele 27 de virusuri, precum Zika, şi alţi patogeni care până acum nu au fost studiaţi ca infecţii cu transmitere sexuală, scrie Science Alert.

Totuşi, este important de menţionat că purtarea unui virus nu duce neapărat la o infecţie. Chiar şi aşa, noul studiu scoate la iveală uşurinţa cu care virusurile sau particule de virusuri (precum ARN-ul acestora) pot fi transmise sexual, existând temeri şi în ceea ce priveşte afectarea fertilităţii şi a dezvoltării embrionice, mai ales în cazul virusului Zika.

Cercetătorii nu au descoperit că ar există o singură strategie prin care aceştia ajung din sânge în fluidul seminal. Din această cauză, se speculează că populaţia de virusuri care poate trece din sânge în fluid seminal, apoi transmis prin sex, este chiar mai mare de 27.

Este evident că acest studiu ridică mai multe întrebări decât oferă răspunsuri, dar este un pas spre o nouă abordare atât în ceea ce priveşte analizarea virusurilor, cât şi în ceea ce priveşte înţelegerea mai bună a bolilor cu transmitere sexuală.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Virusuri şi bacterii periculoase despre care omenirea credea că sunt eradicate revin la viaţă

Ameninţarea pe care nici nu o cunoaştem: sute de mii de virusuri necunoscute aşteaptă să fie descoperite

O nouă aplicaţie poate determina virusurile cu care a fost infectată o persoană în timpul vieţii

De ce te poţi îmbolnăvi mai uşor dimineaţa

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase