Home » Știință » Bucharest Science Festival, cel mai mare festival din România dedicat ştiinţei, îşi deschide porţile: ”Dacă vrem să trăim mult şi fericiţi, avem nevoie de ştiinţă”. Programul complet al evenimentelor

Bucharest Science Festival, cel mai mare festival din România dedicat ştiinţei, îşi deschide porţile: ”Dacă vrem să trăim mult şi fericiţi, avem nevoie de ştiinţă”. Programul complet al evenimentelor

Publicat: 26.09.2017
Bucharest Science Festival (BSF), cel mai mare festival din România dedicat ştiinţei, va începe miercuri, 27 septembrie, în Bucureşti, iar pe parcursul următoarelor cinci zile vor avea loc peste 100 de evenimente: expoziţii, conferinţe şi dezbateri, demonstraţii şi experimente, proiecţii de documentare.

Aflat la a cincea ediţie, festivalul, organizat de Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) şi de Planeta Ştiinţei, are scopul de a atrage atenţia asupra importanţei majore pe care o  are educaţia prin ştiinţă, astfel că o mare parte dintre evenimente sunt dedicate elevilor de toate vârstele.

„În acest an, tema principală a festivalului o reprezintă ‘Exploratorii ştiinţei’, iar pentru fiecare dintre noi aceasta reprezintă o ocazie de a ne aminti de oamenii de ştiinţă care au inventat vaccinurile, au descoperit antibioticele, au crescut fantastic productivitatea agricolă. Gândiţi-vă, în urmă cu doar două secole, un copil din doi murea înainte de a împlini 5 ani, iar majoritatea oamenilor trăiau sus spectrul foametei. Astăzi, speranţa de viaţă s-a dublat, iar un om obişnuit are un standard de trai care îl depăşeşte cu mult pe cel al unui rege din perioada preindustrială,” a declarat Toma Pătraşcu, directorul festivalului, în cadrul conferinţei de deschidere a BSF.

Acesta aminteşte că progresul ştiinţific creşte exponenţial, iar inteligenţa artificială, genetica, medicina, astronautica, exobiologia sunt doar câteva dintre domeniile care vor revoluţiona lumea în care trăim. 

În cadrul festivalului, o serie de oameni de ştiinţă din România şi din străinătate, valoroşi în domeniile lor, vor aduce în discuţie subiecte ştiinţifice de actualitate, printre care explorarea cosmosului, evoluţia hranei, a patra revoluţie industrială sau vaccinurile.
 
”Vedem că există un deficit de cunoaştere la nivelul societăţii care nu este de azi, de ieri  şi care nu este uşor de rezolvat, iar consecinţele le vedem. Le vedem la nivel personal, copii morţi pentru că nu au fost vaccinaţi de părinţi, copii morţi pentru că statul român nu se agită să aducă vaccinurile la timp, copii morţi din cauza incompetenţei celor care conduc nişte servicii vitale pentru societate. Vedem aceste probleme, la nivel de societate, când vedem rămânerea în urmă, tehnologică, rămânerea în urmă economică a României. În ziua de astăzi, copiii la şcoală sunt învăţaţi că ‘munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă în poartă’. Şi pe mine m-au învăţat aşa la şcoală şi pe ei îi învaţă aşa acum, în loc să fim învăţaţi că, de fapt, bogăţia unei societăţi vine din scopul de cunoaştere al oamenilor, nu din aurul din munţi… Avem nevoie de ştiinţă dacă vrem să o ducem bine, dacă vrem să trăim mult, dacă vrem să trăim fericiţi, avem nevoie de ştiinţă,” afirmă  Toma Pătraşcu, directorul festivalului.
 
În cadrul BSF, elevii vor putea participa la o serie de experimente organizate la Facultatea de Chimie Aplicată din cadrul UPB sau la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi Muzeul Naţional de Geologie. În şcoli şi licee din Bucureşti vor fi organizate ateliere practice de extragere a ADN-ului,  însoţite de scurte prelegeri despre bazele geneticii, sub îndrumarea studenţilor de la Facultatea de Biotehnologii a USAMV. Totodată, Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară  aşteaptă grupe de elevi pentru a putea vedea cu ochii lor ce se va întâmpla la cel mai mare laser din lume, construit la Măgurele.
 
”Bucharest Science Festival crede în necesitatea gândirii ştiinţifice, care trebuie cultivată de la vârste fragede. Vom aprofunda acest argument împreună cu psihologul Daniel David, cu care vom dezbate gândirea ştiinţifică susţinută de psihologia poporului român,” a precizat Toma Pătraşcu.
 
Unul dintre partenerii proiectului este Institutul Francez. ”Anul acesta, tema principală festivalului o reprezintă exploratorii ştiinţifici, cu accent pe inovaţia tehnologică. Această inovaţie este esenţială în multe domenii pentru a găsi răspunsul la problemele cu care ne confruntăm,” a afirmat Martial Adam, adjunctul ambasadorului  Franţei în România, prezent la conferinţa de presă.
 
În cadrul conferinţei de presă un elev a făcut două experimente ştiinţifice, pe care le puteţi vedea în video de mai sus.
 
A cincea ediţie a Bucharest Science Festival se va desfăşura în perioada 27 septembrie – 1 octombrie, iar accesul la evenimente este gratuit.  Aici puteţi vedea tot programul festivalului, precum şi locurile de desfăşurare.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase