Home » Știință » Dezvăluirile unui astronaut: cât de des îşi schimbă hainele „locatarii” de pe ISS?

Dezvăluirile unui astronaut: cât de des îşi schimbă hainele „locatarii” de pe ISS?

Dezvăluirile unui astronaut: cât de des îşi schimbă hainele „locatarii” de pe ISS?
Publicat: 29.10.2017
Un astronaut dezvăluie unul dintre cele mai neplăcute aspecte ale misiunilor pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS): schimbatul hainelor.
Britanicul Tim Peake a descris în cartea sa „Ask an Astronaut: My Guide to Life in Space” unul dintre aspectele cele mai neplăcute ale misiunilor spaţiale. E vorba de frecvenţa cu care astronauţii de pe ISS îşi schimbă hainele. Nu de alta, dar ele trebuie să le ajungă pe toată durata misiunii, mai exact timp de şase luni, informează Rfi
 
El spune că pe Staţia Spaţială Internaţională nu există maşină de spălat, iar apa este o resursă extrem de preţioasă în spaţiu. Prin urmare, „locatarii” ISS nu au altă opţiune decât să poarte aceleaşi haine mai multe zile la rând şi trebuie să respecte un calendar foarte strict, potrivit popsci.com.
 
De exemplu, un astronaut îşi schimbă lenjeria de corp la două-trei zile, tricourile şi ciorapii o dată pe săptămână, iar pantalonii o singură dată pe lună.
 
Astronauţii au şi haine „de protocol”, în realitate nişte tricouri polo (cu guler), pe care le poartă atunci când înregistrează mesaje video sau când au alte activităţi de „public-relations”. Ei au de asemenea şi două hanorace, întrucât uneori, mai ales seara, pe staţia spaţială se face răcoare, explică Tim Peake.
 
El explică însă că situaţia nu e chiar atât de rea cum pare la prima vedere, întrucât astronauţii de pe ISS stau într-un mediu unde temperatura este ţinută sub control prin sistemul de climatizare, motiv pentru care hainele se murdăresc mai greu decât pe Pământ.
 
În plus, unele haine, precum ciorapii şi echipamentul pentru exerciţii fizice sunt prevăzute uneori cu materiale antibacteriene.
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase