Home » Știință » Hipertimesia, condiţia rară care îţi dă o superputere pe care unii o consideră un blestem

Hipertimesia, condiţia rară care îţi dă o superputere pe care unii o consideră un blestem

Publicat: 05.12.2017
Ţii minte ce făceai acum fix 7 ani? Mulţi nu mai au nici cea mai vagă idee, dar există un număr foarte mic de persoane care îşi pot aminti aproape totul din acea zi, chiar şi în cel mai mic detaliu. Savanţii nu ştiu cum această superputere poate exista, dar există câteva ipoteze.

Condiţia se mai numeşte şi HSAM (highly superior autobiographical memory), iar primul caz documentat a fost publicat în 2006, scrie Curiosity.

O femeie, pe nume Jill Price, a descris modul în care funcţionează memoria ei într-un e-mail trimis unui cercetător: „pot lua o dată din 1974 până astăzi şi îţi pot spune exact în ce zi a săptămânii cade şi ce făceam în acea zi. […] De fiecare dată când văd o dată la televizor îmi amintesc automat unde eram, ce făceam şi tot aşa. Este non-stop, incontrolabil şi foarte obositor”.

De atunci, au mai existat câţiva oameni care au relatat această condiţie, iar după studii, cercetătorii au denumit-o. Totuşi, rămâne o condiţie extrem de rară, afectând doar în jur de 60 de oameni în toată lumea.

Savanţii se străduiesc să afle motivele care stau la baza apariţiei acestei condiţii. În acest sens, există câteva indicii. Mulţi dintre cei diagnosticaţi cu HSAM au comportamente obsesive, precum tendinţa de a colecţiona, curăţa şi organiza lucruri. Cineva cu un astfel de comportament are o memorie mai bună, dar nu explică în totalitate condiţia.

Scanările efectuate asupra creierului arată diferenţe structurale asociate cu memoria. Interesant este totuşi că memoria acestora poate da greş, asemenea memoriei unui om normal, fiind susceptibilă de amintiri false.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Totul despre memorie: cum funcţionează şi de ce uităm unele lucruri, dar ne amintim altele

Descoperire REMARCABILĂ: Ne putem îmbunătăţi memoria în doar 40 de zile, cu ajutorul unei tehnici simple

Îmbunătăţeşte-ţi memoria cu 75% printr-o metodă foarte simplă

Yoga e mai bună pentru memorie decât exerciţiile

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase