Prima pagină Stiinta

VIDEO. Japonia a realizat o premieră în industria aerospaţială şi setează o tendinţă care poate revoluţiona felul în care călătorim în spaţiu

Alexandru Voiculescu 02.06.2018 | ● Vizualizări: 1438

Recent, agenţia spaţială japoneză JAXA a lansat în spaţiu cea mai mică rachetă care are menirea de a plasă pe orbită un satelit. Lansarea hardware-ului de dimensiuni cât mai mic reprezintă o alternativă la abordarea companiei SpaceX, care urmăreşte creşterea în dimensiune a aparaturii de zbor spaţial.

Mai mult, satelitul TRICOM-1R lansat recent în spaţiu are doar trei kilograme, scrie Futurism.

Lansarea s-a petrecut fără evenimente, iar deocamdată satelitul este în faza de observaţie.

Deşi JAXA nu îşi propune să efectueze lansări cu acest model de rachetă în mod uzual, există o tendinţă în industria spaţială în creşterea interesului pentru diminuarea dimensiunilor aparaturii. Rocket Lab a Noii Zeelande lucrează, de asemenea, la crearea unor rachete mici.

SpaceX, care este liderul industriei în termeni de lansări de satelit şi misiuni de realimentare a Staţiei Spaţiale Internaţionale, contrastează cu această abordare. Şi-a propus să lanseze marţi cea mai mare rachetă, Falcon Heavy, ceea ce înseamnă că se va afla la polul opus al spectrului.

Aceste diferenţe semnificative dovedesc că este mult loc de dezvoltare în industria aerospaţială, iar această flexibilitate poate aduce numai beneficii, acoperind interesele tuturor: pe de-o parte, se pot lansa sateliţi extrem de mici (ceea ce înseamnă şi un cost total mai mic) şi pe de cealaltă parte, Staţia Spaţială Internaţională poate fi aprovizionată cu mai multe bunuri într-o singură lansare, cu ajutorul rachetelor mari.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Datele culese de doi sateliţi ai NASA arată că omul a creat un nou câmp magnetic în jurul Pământului - VIDEO

De peste 500 de zile, un satelit misterios se află pe orbita Pământului. Este ghidat de armata SUA

VIDEO. Staţia Spaţială Internaţională are acum un robot extrem de adorabil, care în acelaşi timp se poate dovedi foarte util

Trei astronauţi se află în drum către Staţia Spaţială Internaţională

Tag-uri: spatiu | racheta | japonia | spacex | satelit