Home » Știință » FOTO. Procesul suprem al alchimiei a putut fi realizat (într-un fel), dar nu de oameni. Cum transformă o bacterie metalele toxice în aur

FOTO. Procesul suprem al alchimiei a putut fi realizat (într-un fel), dar nu de oameni. Cum transformă o bacterie metalele toxice în aur

Publicat: 07.02.2018
O echipă internaţională de cercetători a putut vedea cum o mică bacterie metalofagă numită ”Cupriavidus metalliduran” poate ingera compuşi toxici metalici fără să moară, producând ca efect secundar aur.

Bacteria are un mecanism ingenios de protecţie împotriva toxinelor, care nu implică doar aurul, ci şi cuprul, scrie Science Alert.

Compuşii care conţin ambele elemente pot ajunge cu uşurinţă în celulele bacteriei. Odată în interior, interacţionează într-o aşa manieră încât ionii de cupru şi de aur sunt transportaţi adânc în interiorul bacteriilor unde pot provoca dezastru.

Pentru a nu se întâmpla acest lucru, bacteria are enzime care resping compuşii. Pentru cupru, există o enzimă numită CupA, dar prezenţa aurului creează o altă problemă. „Atunci când compuşii de aur sunt prezenţi, enzima este suprimată iar metalele de cupru şi aur pot trece în celulă”, a precizat Dietrich H. Nies de la Martin Luther University Halle-Wittenberg din Germania, co-autorul studiului.

Totuşi, bacteria mai are un as în mânecă, anume enzima CopA. Cu ajutorul acesteia, bacteria transformă compuşii de cupru şi aur în forme care pot fi absorbite de celule şi surplusul eliminat (imaginea de mai jos).

Credit: American Society for Microbiology

Cunoscând acest mecanism de eliminare al aurului, cercetătorii pot face un pas important înainte în înţelegerea ciclului biogeochimic al metalului preţios.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

De unde provine aurul de pe Pământ?

A fost descoperită bacteria ce detectează şi transformă aurul în pepită

Alcoolul poate distruge bacteriile dăunătoare din intestine, dar există şi efecte adverse

Cercetătorii au determinat o bacterie să producă electricitate. ”Poate produce electricitate în timp ce curăţă apa”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase