Home » Știință » Giganticul telescop James Webb ar putea dezvălui secretul Planetei Roşii

Giganticul telescop James Webb ar putea dezvălui secretul Planetei Roşii

Giganticul telescop James Webb ar putea dezvălui secretul Planetei Roşii
Publicat: 24.02.2018
Planeta Marte a fascinat cercetătorii de mai bine de un secol. În prezent este doar o lume deşertică cu o atmosferă bogată în dioxid de carbon, de 100 de ori mai subţire decât cea a Pământului. Însă studiile au sugerat că la începutul existenţei Sistemului Solar, Marte era o planetă cu mai multe oceane. Telescopul Spaţial James Webb al NASA va încerca să afle mai multe detalii despre momentul tranziţiei.

Marte reprezintă ţinta proiectului Guaranteed Time Observation (GTO) condus de Heidi Hammel, astronom şi vice preşedinte al Universităţii pentru Cercetare în Astronomie din Washington D.C. Conform Phys, Marte va fi vizibil prin intermediul telescopului James Webb din mai până în septembrie 2020. 

”Webb va furniza măsurători extrem de interesante despre chimia atmosferei marţiene. Şi cel mai important, aceste informaţii vor fi oferite imediat comunităţii,” a declarat Hammel. 

Marte a fost vizitat de mai multe misiuni decât orice altă planetă din Sistemul Solar. În prezent este orbitată de şase sonde active şi două rovere ce se află pe suprafaţa sa. Principalul scop este ca Webb să realizeze o singură imagine cu întreaga planetă. Celelalte sonde ce au ajuns la Marte au putut realiza o hartă a planetei într-un timp îndelungat, din această cauză puteau exista erori deoarece datele pot fi afectate de variabilele de zi cu zi. De asemenea, Webb beneficiază şi de rezoluţie spectrală, abilitate de a măsura micile diferenţe ale lungimilor de undă ale luminii. 

”Webb este proiectat pentru a detecta ţinte extrem de îndepărtate şi estompate, dar Marte este luminos şi aproape, a afirmat Geronimo Villanueva din cadrul Goddard Space Flight Center, NASA.

Cât despre apă, cercetătorii pot estima cât de multă apă exista pe Marte prin analizarea a două forme diferite de apă din atmosfera planetei, dioxid de hidrogen şi apa grea (deuderiu de hidrogen). Webb va putea măsura aceste cantităţi pe o perioadă îndelungată în mai multe locaţii şi anotimpuri. 

”Cu ajutorul lui Webb vom putea obţine măsurători reale şi clare ale nivelului de apă şi apă grea din atmosfera lui Marte. Astfel vom ştii cam câtă apă a fost iniţial pe Planeta Roşie,” a declarat Villanueva.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase