Home » Știință » Savanţii au descoperit de ce sateliţii interiori ai lui Saturn au forme de cartofi şi ravioli

Savanţii au descoperit de ce sateliţii interiori ai lui Saturn au forme de cartofi şi ravioli

Savanţii au descoperit de ce sateliţii interiori ai lui Saturn au forme de cartofi şi ravioli
Publicat: 27.05.2018
Nava spaţială Cassini, care a studiat gigantul gazos îndeaproape timp de 13 ani, a scos la iveală că spre deosebire de satelitul sferic al Terrei, micile luni aflate cel mai aproape de Saturn au forme bizare şi neregulate. Până acum, cercetătorii nu aveau o explicaţie pentru aceste forme, până când Adrien Leleu, împreună cu echipa sa de la Universitatea Berna din Elveţia, a aflat cum au evoluat corpurile cosmice care orbitează planeta.

Efectele puternice ale gigantului gazos au fost o influenţă cheie în crearea formelor neregulate ale lunilor interioare, conform simulărilor computerizate efectuate de cercetătorii elveţieni, scrie Live Science.

Totuşi, forma finală a fost dată de o serie de coliziuni între corpurile de dimensiuni similare. „Dacă acesta este cazul şi corpurile s-au format în maniera indicată, rezultatul are implicaţii importante pentru formarea lunilor în general, pentru că scenariul piramidal, aşa cum este numit, poate fi originea pentru multe luni din Sistemul Solar”, a precizat Leleu.

Martin Jutzi, co-autor al studiului, a descoperit anterior că anumite coliziuni directe ale cometelor duc la obiecte similare ca formă cu ravioli, un tip de paste făinoase. O astfel de formă o au şi lunile saturniene Pan şi Atlas.

Simulările computerizate au arătat că mediul special al sateliţilor interiori fac ca astfel de coliziuni să aibă loc frecvent.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Furtunile hexagonale de pe Saturn pot fi observate în cele mai recente imagini realizate de sonda Cassini-Galerie Foto

Cassini a transmis primele imagini cu Saturn către Pământ

Moment istoric: Cassini a realizat astăzi Marele Final. Iată descoperirile uimitoare realizate de sondă pe parcursul celor 13 ani de cercetare

FOTO. Înainte de dispariţia sa în gigantul gazos, sonda Cassini a transmis cele mai spectaculoase imagini cu inelele lui Saturn

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase