Prima pagină Stiinta

Savanţii au descoperit de ce sateliţii interiori ai lui Saturn au forme de cartofi şi ravioli

Alexandru Voiculescu 05.27.2018 | ● Vizualizări: 503
Foto: arhiva     + zoom
Galerie foto (1)

Nava spaţială Cassini, care a studiat gigantul gazos îndeaproape timp de 13 ani, a scos la iveală că spre deosebire de satelitul sferic al Terrei, micile luni aflate cel mai aproape de Saturn au forme bizare şi neregulate. Până acum, cercetătorii nu aveau o explicaţie pentru aceste forme, până când Adrien Leleu, împreună cu echipa sa de la Universitatea Berna din Elveţia, a aflat cum au evoluat corpurile cosmice care orbitează planeta.

Efectele puternice ale gigantului gazos au fost o influenţă cheie în crearea formelor neregulate ale lunilor interioare, conform simulărilor computerizate efectuate de cercetătorii elveţieni, scrie Live Science.

Totuşi, forma finală a fost dată de o serie de coliziuni între corpurile de dimensiuni similare. „Dacă acesta este cazul şi corpurile s-au format în maniera indicată, rezultatul are implicaţii importante pentru formarea lunilor în general, pentru că scenariul piramidal, aşa cum este numit, poate fi originea pentru multe luni din Sistemul Solar”, a precizat Leleu.

Martin Jutzi, co-autor al studiului, a descoperit anterior că anumite coliziuni directe ale cometelor duc la obiecte similare ca formă cu ravioli, un tip de paste făinoase. O astfel de formă o au şi lunile saturniene Pan şi Atlas.Simulările computerizate au arătat că mediul special al sateliţilor interiori fac ca astfel de coliziuni să aibă loc frecvent.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Furtunile hexagonale de pe Saturn pot fi observate în cele mai recente imagini realizate de sonda Cassini-Galerie Foto

Cassini a transmis primele imagini cu Saturn către Pământ

Moment istoric: Cassini a realizat astăzi Marele Final. Iată descoperirile uimitoare realizate de sondă pe parcursul celor 13 ani de cercetare

FOTO. Înainte de dispariţia sa în gigantul gazos, sonda Cassini a transmis cele mai spectaculoase imagini cu inelele lui Saturn

Tag-uri: saturn | cassini | sateliti | pan | atlas | ravioli