Home » Știință » Un computer a prezis sfârşitul civilizaţiei noastre în urmă cu aproape 50 de ani

Un computer a prezis sfârşitul civilizaţiei noastre în urmă cu aproape 50 de ani

Un computer a prezis sfârşitul civilizaţiei noastre în urmă cu aproape 50 de ani
Publicat: 29.08.2018
Un model matematic realizat la începutul anului 1970 de către un inginer din cadrul MIT prezicea un lucru terifiant. Atât de înfricoşător încât semnala sfărşitul civilizaţiei umane de pe Pământ.

Modelul bazat pe lucrarea părintelui sistemului dinamicii, Jay Wright Forrester, a fost utilizat de patru dintre studenţii săi. Conform Science Alert, cercetătorii au fost angajaţi de organizaţia Club of Rome pentru prezicerea unui viitor în care populaţia este în creştere, însă resursele planetei sunt finite. 

Cercetarea denumită The Limits to Growth devine cunoscută ca „una dintre cele mai importante lucrări din 1970”, însă nu oferea o perspectivă optimistă asupra lumii din viitor. Modelul analiza cinci factori: creşterea populaţiei, producţia agriculturii, resursele ce nu se regenerează, producţiile industriale şi generaţiile de populaţii. 

Prin intermediul modelului computerizat denumit World3, a fost prezisă o traiectorie a colapsului societăţii noastre în timpul acestui secol. În cadrul acestor calcule nu au fost însă luate în considerare variabilele schimbărilor climatice. În momentul publicării, lucrarea a fost criticată la nivel global. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase