Home » Știință » NASA are în plan construirea unei staţii spaţiale care să orbiteze Luna

NASA are în plan construirea unei staţii spaţiale care să orbiteze Luna

NASA are în plan construirea unei staţii spaţiale care să orbiteze Luna
Publicat: 16.09.2018
Avanpostul spaţial, numit Lunar Orbital Platform-Gateway, va ajuta umanitatea în expansiunea acesteia în cosmos, fiind un punct de tranzit pentru navele spaţiale care într-un viitor probabil vor călători mai departe în Sistemul nostru solar.

De asemenea, aceasta va avea o serie de funcţii ştiinţifice şi comerciale care vor avea legătură cu satelitul nostru natural şi cu spaţiul din jurul lui, scrie Space.

NASA are în plan construirea şi vizitarea staţiei Gateway folosind megaracheta Space Launch System (SLS) a agenţiei şi capsula Orion, ambele fiind în continuare în dezvoltare.

Prima piesă  de 50 de tone din avanpost va fi lansată în 2022 dacă totul decurge conform planului. Alte componente cheie, precum un braţ robotic şi modulul pentru astronauţi, vor fi lansate ulterior, după puţin timp. Astfel, Gateway ar putea adăposti astronauţi până la mijlocul deceniului al III-lea din secolul XXI.

Membrii echipajului nu ar avea atât de mult spaţiu aşa cum se întâmplă în ISS (International space Station). Volumul habitabil al lui Gateway va fi de minim 55 de metri cubi, pe când ISS are un volum locuibil de 388 metri cubi.

Astfel, Gateway va putea adăposti doar maxim 4 membri, comparativ cu capacitatea de 6 membri ai ISS. Aceştia vor avea misiuni de 30-90 de zile, mai puţin decât cele 5-6 luni pe care astronauţii ISS le petrec la bordul staţiei spaţiale care orbitează Terra.

De asemenea, NASA susţine că membrii pot fi şi de alte naţionalităţi – aceasta fiind o similaritate cu ISS.

Orbita lui Gateway va fi eliptică şi destul de îndepărtată de Lună. Cea mai mică distanţă va fi de 1.500 km, iar cea mai mare va fi de 70.000 km. Orbita de şase zile va face ca Gateway să nu intre în partea întunecată a satelitului nostru natural, permiţând legătura în permanenţă cu Pământul.

Mai mult, staţia va fi un popas pentru alte misiuni, precum lansarea roverelor pe Lună sau chiar lansarea unei misiuni umane pe Marte. „Vrem eventual să ajungem pe Marte, iar sistemele care vor duce echipajul pe Marte şi înapoi vor fi destul de mari”, a precizat John Guidi de la Advanced Exploration Systems din cadrul NASA.

La proiect vor participa şi alte companii, precum Lockheed Martin, Northrop Grumman, Bigelow Aerospace, Boeing şi Sierra Nevada Corp care pot oferi diverse elemente şi module pentru staţia spaţială.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Planul îndrăzneţ al NASA: doreşte să construiască o nouă staţie spaţială complet autonomă

NASA nu poate transporta omenirea pe Marte, din lipsă de fonduri

Visul va deveni realitate. NASA va trimite oameni pe Marte

Un grup de cercetători a ajuns la concluzia că pe Lună a putut exista viaţă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase