Home » Știință » Tot mai aproape de energia verde nelimitată. ”Soarele artificial” al Chinei este acum suficient de fierbinte pentru fuziunea nucleară

Tot mai aproape de energia verde nelimitată. ”Soarele artificial” al Chinei este acum suficient de fierbinte pentru fuziunea nucleară

Tot mai aproape de energia verde nelimitată. ”Soarele artificial” al Chinei este acum suficient de fierbinte pentru fuziunea nucleară
Publicat: 16.11.2018
O echipă de savanţi din China de la Hefei Institutes of Physical Science a anunţat săptămâna aceasta că reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) - un „soare artificial” proiectat pentru a imita procesul Soarelui de a genera energie - a atins o nouă temperatură: 100 de milioane de grade Celsius.

Ca o comparaţie, Soarele atinge doar 15 milioane de grade Celsius, ceea ce înseamnă că reactorul EAST a fost de şase ori mai fierbinte decât cea mai apropiată stea de noi, scrie Futurism.

Atunci când doi atomi de hidrogen intră în coliziune şi se îmbină, produc o cantitate enormă de energie. Procesul, cunoscut sub numele de fuziune nucleară, este cel care permite Soarelui să genereze lumină şi căldură. Dacă oamenii găsesc o metodă de a o controla, putem avea o sursă nelimitată de energie verde.

Reactoarele Tokamak precum EAST contribuie la acest demers. Acestea sunt dispozitive care folosesc câmpuri magnetice pentru a controla plasma într-un mod care poate susţine fuziunea nucleară, iar această plasmă a atins temperatura record la EAST.

Totuşi, aceasta este temperatura minimă pe care savanţii o consideră necesară pentru a produce o reacţie de fuziune nucleară autosustenabilă pe Terra.

Acum că „soarele artificial” al Chinei este capabil să aducă plasma la temperatura necesară, cercetătorii se pot concentra pe următorii paşi către o fuziune nucleară mai stabilă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Fuziunea nucleară va fi accesibilă în doar un deceniu

Încă o inovaţie a reactoarelor de fuziune nucleară: cercetătorii au elaborat o metodă prin care să elimine căldura în exces

Savanţii au descoperit un mecanism esenţial pentru menţinerea plasmei în reactoarele de fuziune nucleară

”Steaua din borcan”: a fost atins un nou record la stelaratorul Wendelstein 7-X al Germaniei

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase