Home » Știință » Povestea fascinantă a celei mai faimoase imagini cu Pământul realizată vreodată

Povestea fascinantă a celei mai faimoase imagini cu Pământul realizată vreodată

Publicat: 24.12.2018
Povestea fascinantă a celei mai faimoase imagini cu Pământul realizată vreodată
Pe 24 decembrie, 1968, în ajunul Crăciunului, astronauţii misiunii Apollo 8, Frank Borman, Jim Lovell şi William Anders au devenit primii oameni care au survolat Luna. Misiunea istorică a fost egalată de imaginea răsăritului Terrei, arătând cum planeta noastră se ridică pe orizontul satelitului nostru natural.

Până în acel moment, niciun om nu mai văzuse Pământul de la o asemenea distanţă, scrie Business Insider.

Imaginea planetei noastre, care pare atât de mică şi vulnerabilă în întunericul cosmosului, i-a făcut pe oameni conştienţi de fragilitatea ei.

MESAJE DE CRĂCIUN 2018. O colecţie de urări, mesaje, felicitări şi sms-uri frumoase pentru un Crăciun Fericit

Acum, răsăritul Pământului este una dintre cele mai publicate fotografii cu spaţiul din toate timpurile, fiind şi pe coperta revistei Time în 1969. Mulţi au indicat ironia fotografiei, întrucât Apollo 8 avea scopul de a studia şi fotografia suprafaţa Lunii, nu a Terrei.

„Dintre toate obiectivele pe care le-a stabilit NASA înainte de lansare, nu se avea în vedere fotografierea Pământului de pe orbita Lunii”, a scris Robert Zimmerman în cartea intitulată ”Genesis: The Story of Apollo 8: the First Manned Flight to Another World”.

Fotografia a fost realizat în timpul celei de-a patra survolări a satelitului natural, atunci când nava spaţială şi-a schimbat orbita, făcând astfel posibilă vederea Pământului peste orizontul lunar.

Niciunul dintre astronauţi nu era pregătit pentru moment. Pilotul modulului, Anders, a fost făcut responsabil pentru fotografii. Într-un interviu pentru BBC, acesta a declarat că „nu ştiu cine a spus, poate toţi am spus ‘Dumnezeule! Uită-te la asta!’. Nu am avut discuţii cu cei de la sol, fără instruiri despre ce să facem. Am spus în glumă că nu era în planul zborului, iar ceilalţi doi ţipau la mine să le dau camere. Aveam singura cameră color cu lentile lungi”.

Anders a realizat imaginea color, în timp ce Borman, care a fost primul care a realizat importanţa momentului, şi a făcut o imagine alb-negru.

„În primă fază, Anders nu a dorit să realizeze imaginea, dar a făcut-o la cererea celor doi astronauţi. De aceea, este corect să se spună că fotografia este rezultatul eforturilor combinate ale celor trei”, a declarat Fred Spier, de la University of Amsterdam în articolul The Elusive Apollo 8 Earthrise Photo.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Misiunea spaţială Apollo 8 a NASA, prima în jurul Lunii. Planul îndrăzneţ al americanilor care i-a ajutat să trimită primul om pe satelitul nostru

Apollo 9, misiunea rar amintită, dar care a pus bazele explorării umane a cosmosului

Cele mai frumoase fotografii din cadrul misiunilor Apollo (GALERIE FOTO)

Apollo 10, ultimul test înaintea momentului istoric de aselenizare. „Am văzut răsăritul Pământului, a fost magnific”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase