Home » Știință » Astronomii au observat pe Marte un crater de impact proaspăt care a fost atât de puternic încât a trecut prin calota glaciară polară sudică

Astronomii au observat pe Marte un crater de impact proaspăt care a fost atât de puternic încât a trecut prin calota glaciară polară sudică

Publicat: 29.01.2019
Cercetătorii de la NASA susţin că impactul a avut loc undeva între iulie şi septembrie anul trecut. Corpul a trecut prin calota glaciară polară sudică a planetei vecine, aruncând material într-un tipar unic.

„Când un obiect loveşte suprafaţa, există o forţă extrem de mare, precum o explozie”, a precizat coinvestigatorul Ross Beyer de la HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) a navei spaţiale Mars Reconnaissance Orbiter a NASA.

Tiparul urmei exploziei mai deschis la culoare (imaginea de mai jos) a apărut ca urmare a vântului produs de impact, scrie Daily Mail.

Credit: NASA/JPL/University of Arizona

„Culorile mai închise sunt rezultatul corpului care a penetrat stratul de gheaţă, excavând nisipul de dedesubt care a fost aruncat la suprafaţă”, a adăugat savantul.

Un studiu din 2013 a arătat că există circa 200 de impacturi cu asteroid în fiecare an al lui Marte. De obicei, aceste fragmente nu sunt mai mari de 2 metri în diametru, iar craterele făcute de acestea sunt de cel puţin 3,9 metri în diametru.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

De ce nu poate fi teraformată planeta Marte?

Greşeală uriaşă ce a dus la eşecul unei misiuni importante pe planeta Marte

”Coacăzele” de pe Marte continuă să uimească savanţii, dar un studiu vine cu o nouă ipoteză. ”Sunt intrigat de această idee”

Marte, atracţia principală pentru pământeni. Urmează încă patru misiuni pe suprafaţa şi pe orbita Planetei Roşii

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase