Home » Știință » În multe medicamente sunt ascunşi compuşi care pot declanşa alergii

În multe medicamente sunt ascunşi compuşi care pot declanşa alergii

Publicat: 19.03.2019
În multe medicamente sunt ascunşi compuşi care pot declanşa alergii
Pentru unii pacienţi, aşa-zisele ingrediente inactive din pilule pot fi mai active decât s-a crezut anterior, conform unui nou studiu.

Fiecare tabletă conţine o substanţa farmaceutică ce are un anumit efect terapeutic pentru corp, dar mai conţine şi un amestec de compuşi inactivi adăugaţi pentru a spori eficienţa medicamentului sau pentru a face medicamentul mai uşor de digerat. Aceste ingrediente sunt considerate inofensive, dar multe celule conţin chimicale care pot cauza reacţii alergice sau probleme digestive în unii pacienţi, conform unei analize a unei liste cu ingrediente chimice, scrie Science News.

Cercetătorii de la MIT şi Brigham and Women’s Hospital din Boston, Statele Unite, au studiat o bază de date ce conţine circa 42.000 de reţete pentru medicaţie orală comercializate în SUA. Dintre acestea, 92,8% au conţinut cel puţin unul dintre cele 38 de ingrediente inactive care au declanşat reacţii alergice la pacienţi, conform relatărilor experţilor într-o lucrare publicată pe 13 martie în Science Translational Medicine. 55% dintre pastile conţineau cel puţin un compus dintr-o clasă de zaharuri numită FODMAP, care poate cauza probleme digestive la oamenii cu sindrom de intestin iritabil.

Alţi alergeni potenţiali găsiţi în medicamente sunt lactoza, gelatina, vanilia, amidonul de porumb, ulei de soia, ulei de susan, zaharoza, aspartamul, colorantul alimentar albastru-strălucitor şi colorantul alimentar roşu.

„Mulţi alergeni şi alte surse de intoleranţă nu sunt detectabile. Este improbabil ca un farmacist să pună întrebări precum ‘ai sindromul de intestin iritabil? Este intolerant la lactoză?’ Astfel nici doctorul şi nici farmacistul nu poate şti dacă un pacient este predispus să sufere efecte secundare de la ingredientele inactive din medicamente”, a precizat Giovanni Traverso, coautorul studului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Medicamente care tratează afecţiuni comune ar putea întârzia recuperarea în urma unor leziuni cerebrale

Secretul întunecat al companiilor de medicamente: farse de miliarde de dolari, frumos ambalate

Medicamente şi alimente cu efect antiinflamator

Rezultate ”semnificative” obţinute în urma testelor unui nou medicament împotriva tuberculozei: 9 din 10 pacienţi au fost vindecaţi

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase