Home » Știință » Dacă faci duş cu 1-2 ore înainte de a adormi, ai şanse mai mari de a avea un somn odihnitor

Dacă faci duş cu 1-2 ore înainte de a adormi, ai şanse mai mari de a avea un somn odihnitor

Publicat: 27.07.2019
Dacă faci duş cu 1-2 ore înainte de a adormi, ai şanse mai mari de a avea un somn odihnitor
Parcurgând mii de studii legate de efectele apei, o echipă de cercetători a aflat că persoanele care fac un duş cu una-două ore înainte de somn au şanse să doarmă mai bine.

Experţii în bioinginerie medicală de la Universitatea Texas au ajuns la concluzia că persoanele care fac duş sau baie cu una-două ore înainte de a adormi au şanse mai mari de a avea parte de un somn de calitate, notează Medicalxpress.

Metoda folosită de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Texas implică trecerea sistematică în revistă a câteva mii de studii anterioare care au studiat într-o formă sau alta relaţia dintre faptul că o persoană face duş şi calitatea somnulu acesteia. În urma acestei analize, oamenii de ştiinţă au aflat că un duş la o temperatură de aproximativ 40 de grade Celsius, cu una-două ore înainte de somn poate avea efecte pozitive asupra calităţii somnului.

„Atunci când ne-am uitat prin toate studiiile care tratau tema noastră am descoperit disparităţi importante în ceea ce priveşte abordordările şi rezultatele obţinute”, explică Shahab Haghayegh, doctorand în cadrul Departamentului de Inginerie Biomedicală şi autor principal al studiului. 

„Singura modalitate pentru a obţine un rezultat precis asupra modalităţilor în care somnul poate fi îmbunătăţit a fost prin combinarea tuturor datelor obţinute de studiile anterioare şi analizarea lor dintr-o nouă perspectivă”, a mai adăugat autorul studiului.

Pentru această trecere în revistă a studiilor care au corelat apa cu calitatea somnului, oamenii de ştiinţă au parcurs 5.322 studii. Instrumentele de meta-analiză folosite în acest studiu care leagă încălzirea corpului cu ajutorul apei şi calitatea somnului au demonstart consistenţa datelor obţinute cu studiile considerate relevante în domeniu.

Temperatura corpului, care joacă un rol important în regularizarea somnului şi a ciclului somn/veghe ia forma unui ciclul circadian, observându-se o uşoară creştere a temperaturii corporale după amiază. În cazul unei persoane  obişnuite, se poate observa o scădere a temperaturii interne cu aproape o oră înainte de perioada de somn. Iar în timpul somnului, temperatura începe să crească, având o funcţie asemănătoare unui ceas deşteptător.

Studiul citat a apărut în jurnaul de specialiatate Sleep Medicine Reviews.

 

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase