Home » Știință » Primul lichid magnetic permanent a fost creat printr-un accident

Primul lichid magnetic permanent a fost creat printr-un accident

Primul lichid magnetic permanent a fost creat printr-un accident
Publicat: 26.07.2019
O echipă de la Massachusetts Amherst a reuşit să creeze accidental primul lichid magnetic permanent.

Atunci când ne gândim la magneţi, de obicei ne gândim la obiecte solide, iar ideea unui magnet lichid poate părea absurdă sau chiar imposibilă. Totuşi, o echipă de la Universitatea Massachusetts Amherst a reuşit imposibilul, au creat, accidental, un licihid care manifestă permanent propietăţi magnetice, notează Live Science.

Echipa experimenta la Loaboratoarele Lawrence Berkeley National Laboratory cu o serie de materiale solide dar care au caracteristicile unor lichide pentru unele priecte energetice. Într-o zi, dr. Xubo Liu a observat că unnul ditre materialele printate cu ajutorul unei imprimate 3D şi care avea în compoziţia sa particule de oxid de fier a fost magnetizat în întregime, nu doar respectivele particule.

Pentru a afla ce s-a întâmplat cu respectivul material oamenii de ştiinţă au plasat câteva picături dintr-un compus format din: apă, ulei şi oxid de fier în apropierea unei bobine magentice. Cercetătorii au observat că acestea şi-au păstrat forma deoarece unele particule de oxid s-au unit cu o substanţă de pe suprafaţa pe care au fost aşezate, formând o barieră în jurul picăturilor.

În momentul când respectivele picături se află în proximitatea unui câmp magentic, particulele de oxid din interiorul acestora se aliniau în aceiaşi direcţie. Iar atunci când nu se mai află în prejma unui câmp magentic, particulele de oxid tind să rămână în aceiaşi direcţie datorită substaneţei de pe suprafaţa pe care au fost aşezate.

Oamenii de ştiinţă nu înţeleg pe deplin modul în care particulele de oxid de fier reuşeşesc să exercite propietăţile unui câmp magntic. Totuşi, ei sunt de părere că după ce vor reuşi să rezolve acest mister, lichidul magnetic va putea avea aplicaţii multiple.

 

Citeşte şi:

Care este cel mai puternic magnet din univers?

Invenţie uimitoare a savanţilor ruşi: au creat un nou tip de magnet, iar aplicaţiile pot fi extrem de importante

Cercetătorii au încălcat o lege a fizicii pentru a creşte eficienţa energetică într-un experiment care promite o revoluţie în domeniul electronicelor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase