Home » Știință » Inginerie extremă în lupta împotriva încălzirii globale: submarine care să producă gheaţă

Inginerie extremă în lupta împotriva încălzirii globale: submarine care să producă gheaţă

Inginerie extremă în lupta împotriva încălzirii globale: submarine care să producă gheaţă
Publicat: 14.08.2019
O echipă de ingineri a propus crearea unei flote de mini-submarine care să producă gheaţa necesară înlocuirii calotei glaciare topite.

Situaţia calotei glaciere este cât de poate de rea, în ultimele decenii 95% dintre cele mai vechi părţi ale calotei glaciare fiind supuse fenomenului de topire. O situaţie atât de disperată necesită soluţii care ar putea fi considerate neobişnuite. Mai excat, o echipă de ingineri propune contruirea unei flote de mini-submarine specializate care ar putea să producă gheaţa necesară recreării calotei glaciare topite din cauza încălzirii globale, notează Science Alert.

Soluţia aceasta a luat cel de al doile premiu în cadrul unei competiţii organizate de către Asociaţia Arhitecţilor din Siam. Deşi, poate părea un experiment de gândire inedit, detaliile logistice se pot dovedi extrem de complicate.

Conform schiţelor înaintate de către ingineri, planul este ca un astfel de mini-submarin să se scufunde sub apele oceanice de unde să colecteze apa necesară formării unui hexagon din gheaţă. Pentru a se asigura că apa ocenului va îngheţa, inginerii au inclus şi un sistem de osmoză inversă, acesta extrăgând o parte din sarea  care ar împiedica îngheţarea. Conform calculelor efectuate de către mebrii echipei, pentru un hexagon de aproape 2.000 de metri cubici va fi nevoie de aproximativ o lună.

„Scopul principal al acestei idei este de a reconstrui ecosistemul polar, acesta având o influenţă directă asupra climei globale”, explică un membru al echipei de proiectare, inginerul Faris Rajak Kotahatuhaha.

În mod natural, un astfel de proect a dat naştere unei întregi serii de controverse, acestea fiind legate de detaliile logistice implicate de execuţia şi fezabilitatea acestuia. Una din problemele principale pe care scepticii le subliniază este legată de necesarul energetic al acestuia, dacă un astfel de proiect nu este alimentat cu energie verde, efectul său va fi contrar celui aşteptat, contribuind la problemele calotei glaciare.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase