Home » Natură » Calota glaciară din Antarctica se topeşte într-un ritm şi mai rapid decât s-a crezut anterior. Ce au descoperit cercetătorii sub aceasta

Calota glaciară din Antarctica se topeşte într-un ritm şi mai rapid decât s-a crezut anterior. Ce au descoperit cercetătorii sub aceasta

Publicat: 12.05.2017
Savanţii au observat forme de relief masive, unele chiar de dimensiunea Turnului Eiffel care au format canale adânci în gheaţa de deasupra. Existenţa formelor de relief indică prezenţa apei (lichide) şi a acţiunii acesteia de sedimentare, un lucru care contribuie la subţierea calotei glaciare.

Aceste forme de relief sunt de cinci ori mai masive decât cele lăsate în urmă în Scandinavia şi în America de Nord şi se consideră că au un factor contributiv în subţierea calotei antarctice, relatează Science Alert.

Din studiile precedente se ştia că pot apărea forme de relief sub gheaţă, dar nu se ştia că acestea pot ajunge la asemenea dimensiuni. Procesul care duce la formele de relief (numite eskeri) este unul complex, implicând cicluri de evaporare şi precipitare a apei.

Un exemplu de esker este prezentat în imaginea de jos, din vestul Suediei:

Credit: Hanna Lokrantz

Folosind o combinaţie între imaginile obţinute prin satelit şi date culese cu ajutorul radarelor, echipa  de cercetători de la Universitatea Bruxelles din Belgia şi Academia Bavareză de Ştiinţe din Germania a identificat „reflectori radar” distincţi, care indică prezenţa unor diferenţe de nivel semnificative sub calota glaciară.

De asemenea, echipa a observat că dimensiunea lor creşte odată cu apropierea de ocean. Echipa sugerează că formarea lor se datorează acumulării de sedimente care are loc sub calotă.

Descoperirea are implicaţii şi în ceea ce priveşte topirea calotei glaciare. Dacă astfel de forme de relief ajung şi în zonele mai îndepărtate de ţărm, cum este în acest caz, înseamnă că apa de sub gheaţă are un rol activ în subţierea calotei glaciare.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O uriaşă crăpătură din stratul de gheaţă al Antarcticii provoacă panică. Va fi a treia mare pierdere din istorie

O crăpătură uriaşă în gheaţă duce la evacuarea staţiei de cercetare ”Halley” din Antarctica

Experţii AVERTIZEAZĂ: există ape curgătoare pe continentul Antarctica ce pun în pericol calota glaciară

Primul român care a ajuns în Antarctica

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase