Home » Știință » O exoplanetă aflată la 100 ani-lumină are o orbită unică

O exoplanetă aflată la 100 ani-lumină are o orbită unică

Publicat: 02.09.2019
O planetă din sistemul HR 5183 are o orbită eliptică care o duce din proximitatea stelei până la extremităţile sistemului solar.

Cercetătorii de la Caltech, Statele Unite ale Americii, au descoperit la 100 de ani-lumină în sistemul solar HR 5183 o planetă cu o orbită neobişnuită, atât pentru sistemul nostru solar, cât şi pentru celelalte exoplanete descoperite de-a lungul timului, notează Futurism.

HR 5183b prezintă, conform observaţiilor oamenilor de ştiinţă, o orbită eliptică care pleacă din interiorul sistemului solar şi ajunge spre extremităţile acestuia. Astronomii care au făcut această descoperire compară orbita acestei planete cu cea a unui obiect care s-ar deplasa, în sistemul nostru solar, din proximitatea planetei Neptun către centrura de asteorizi dintre Marte şi Jupiter.

O rotaţie completă în jurul stelei sale durează pentru HR 5183b între 45 şi 100 de ani tereştri, mare parte a anului fiind petrecută în exteriorul sistemului solar.

În mod obişnuit, exoplantele care au orbite care se îndepărtează atât de mult de steaua sistemului tind să prezinte orbite circulare, dar, conform cercetătoarei Sarah Blunt, care a realizat această descoperire, unul sau mai multe evenimente atipice au avut loc în evoluţia acestei planete, rezultând în urmarea acestei orbite eliptice.

Cercetătorii care au lucrat în cadrul acestui studiu au teoretizat că, la formarea acestui sistem solar, HR 5183b a avut un vecin cu o masă şi mărime similară şi atunci când acestea două s-au apropiat, prima planetă a primit un impuls gravitaţional. Acest impuls s-a tradus prin defomarea orbitei, într-un mod pe care oamenii de ştiinţă nu l-au mai întâlnit până în prezent.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase