Home » Știință » Comportament neobişnuit al unui pulsar observat de către astronomi

Comportament neobişnuit al unui pulsar observat de către astronomi

Comportament neobişnuit al unui pulsar observat de către astronomi
Publicat: 15.01.2020
Pulsarul PSR J0908−4913 a prezentat o schimbare bruscă a vitezei de rotire.

Pulsarii sunt stele neutronice, care au volum foarte mic, dar o densitate extrem de mare şi care emit radiaţii cu regularitate. Totuşi, în anumite situaţii care încă nu sunt înţelese pe deplin de către cercetători, viteza de rotaţie a unui pulsar poate varia. Aceasta este şi situaţia pulsarului PSR J0908−4913, observat de către echipa condusă de către Marcus Lower, cercetător al Universităţii Tehnologice din Swinburne, Australia, notează Phys.

Această schimbare bruscă din comportamentul pulsarului a fost observată în data de 9 octombrie 2019. Cercetătorii explică faptul că au observat o schimbare a timpului de rotaţie al pulsarului. După cum sugerează observaţii anterioare realizate asupra altor pulsari, după o perioadă viteza acestora revine la valoarea de dinaintea anomaliei. 

În cazul acestui pulsar nu s-a observat încă o revenire la viteza iniţială, din această cauză cercetătorii explică faptul că se vor concentra pe monitorizarea continuă a acestuia atât pentru a vedea dacă şi cum această redresare are şi, mai important, care sunt forţele care se află în spatele acesteia. „Monitorizarea continuă a acestui pulsar este realizată de UTMOST. Încercările de a măsura recuperarea pe termen lung şi modificările de formă ale pulsasrului vor face obiectul lucrărilor viitoare”, au scris cercetătorii în studiul lor.

Studiul Detection of a glitch in PSR J0908−4913 by UTMOST a fost publicat pe serverul arXiv.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase