Home » Știință » ”Betonul viu”, materialul de construcţie care se poate regenera precum un organism viu

”Betonul viu”, materialul de construcţie care se poate regenera precum un organism viu

”Betonul viu”, materialul de construcţie care se poate regenera precum un organism viu
Publicat: 19.01.2020
Acest tip de material de construcţie foloseşte o serie de bacterii fotosensibile.

Betonul este unul dintre acele materiale fără de care lumea în care trăim nu ar putea să aibă forma pe care o are. Pornind de la infrastructură şi ajungând la clădirile în care locuim sau muncim, betonul se dovedeşte a fi un material rezistent care permite constructorilor să creeze structuri mai mari şi mai complexe în comparaţie cu materialele mai tradiţionale. Chiar şi o astfel de „minune” tehnologică poate fi îmbunătăţită, sunt de părere cercetătorii de la Universitatea Colorado, ei creând un material pe care l-au descris ca fiind un „beton viu”, notează Futurism.

În amestecul acestui beton se află nişte componente neobişnuite, dar care îi conferă acestuia funcţii structurale şi biologice. Astfel, cercetătorii dezvăluie că betonul lor conţine: nisip, gelatină şi cianobacterii. Aceste bacterii pot supravieţui şi pentru câteva săptămâni în condiţiile ideale explică cercetătorii, ceea ce duce la o creştere continuă a materialului pe întreaga durată de viaţă a cianobacteriilor.

Într-un studiu în care şi-au explicat „reţeta” şi propietăţile acestui material, cercetătorii Universităţii Colorado explică faptul că acesta ar putea fi în medii extreme precum deşertul sau chiar spaţiul, unde ar putea să reducă considerabil cantitatea şi volumul de materiale pe care agenţiile spaţiale vor avea nevoie să le trimită în spaţiu.

Studiul a fost publicat în Matter.

Citeşte şi:

Structura oaselor, inspiraţie pentru obţinerea unor noi materiale de construcţii

Noi materiale, primele de acest fel, pot trece din faza solidă în lichidă (şi vice versa) la temperatura camerei

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase