Home » Știință » Inhibarea genelor răspunzătoare de apariţia neuroblastomului oferă rezultate promiţătoare

Inhibarea genelor răspunzătoare de apariţia neuroblastomului oferă rezultate promiţătoare

Inhibarea genelor răspunzătoare de apariţia neuroblastomului oferă rezultate promiţătoare
Publicat: 06.04.2020
Oamenii de ştiinţă din China au efectuat un studiu în care au demonstrat că inhibarea genelor care duc la apariţia neuroblastomului poate reprezenta o posibilă modalitate de a creşte speranţa şi calitatea vieţii pacienţilor afectaţi.

Cercetătorii explică faptul că această formă de cancer afectează sistemul nervos simpatic al copiilor cu vârste foarte mici, vârsta mediană a diagnosticului fiind de doar 18 luni, notează Medicalxpress.

La baza acestei forme de cancer se află o serie de mutaţii genetice care au fost studiate de-a lungul timpului. Dintre aceste mutaţii, cele ale genei MYCN tind să fie cele mai periculoase, fiind identificate în cazul a peste 20% dintre persoanele care dezvoltă neuroblastomul. Această genă este responsabilă de producerea proteinei N-MYC şi joacă un rol important într-o mulţime de procese celulare: proliferare, pluripotenţă, angiogeneză şi metastază.

„Am arătat că membrul familiei de aldehidă dehidrogenază ALDH18A1 exercită impacturi profunde asupra proliferării, autoînnoirii şi tumorigenicităţii celulelor neuroblastomului şi este un factor potenţial de risc la pacienţii cu neuroblastom, în special la cei cu amplificare MYCN”, au scris cercetătorii într-un articol.

ALDH18A1 este o genă multifuncţională care poate să regleze activitatea genei MYCN şi poate duce la împiedicarea creşterii celor mai agresive forme de neuroblastom.

„Folosind andocarea moleculară şi screeningul, am identificat un inhibitor specific pentru ALDH18A1, YG1702, şi am demonstrat că inhibarea farmacologică a ALDH18A1 a fost suficientă pentru a induce un fenotip mai puţin proliferativ şi pentru a conferi regresie tumorală”, au mai notat aceştia.

În prezent, oamenii de ştiinţă din China au efectuat teste pe xenogrefele aplicate şoriceilor, ţesuturi derivate dintr-o altă specie ca cea a specimenului purtător, aplicate şoriceilor, şi au obţinut rezultate pozitive. Aceştia sunt de părere că rezultatele lor sunt o justificare pentru a trece şi la studiile clinice.

Studiul a fost publicat în Science Translational Medicine.

Citeşte şi:

CRISPR a fost folosit, în premieră, împotriva cancerului

TP53, gena care îţi arată dacă poţi suferi de o formă de cancer şi şansele de supravieţuire

Savanţii au realizat o descoperire care poate permite vindecarea cancerului în metastază

26 de gene, responsabile de cancerul de plamani

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase