Home » Știință » Combinaţia dintre radioterapie şi un medicament împotriva schizofreniei, eficientă împotriva tumorilor cerebrale

Combinaţia dintre radioterapie şi un medicament împotriva schizofreniei, eficientă împotriva tumorilor cerebrale

Combinaţia dintre radioterapie şi un medicament împotriva schizofreniei, eficientă împotriva tumorilor cerebrale
Publicat: 13.05.2020
Această combinaţie, testată pe şoricei, se dovedeşte a fi utilă în cazul glioblastomului.

Un studiu efectuat de către oamenii de ştiinţă de la Centrul pentru Studierea Cancerului din cadrul Universităţii California Los Angeles, Statele Unite ale Americii, alături de cercetători din alte instituţii de învăţământ şi cercetare a identificat o combinaţie formată dintr-un medicament împotriva schizofreniei, trifluorperazină, şi radioterapie care poate fi folosită pentru a îmbunătăţi şansele de supravieţuire în cazul glioblastomului, una dintre cele mai agresive tumori cerebrale. Această metodă a fost testată pe şoareci de laborator, notează Medicalxpress.

Medicii explică faptul că radioterapia reprezintă o parte importantă a tratamentului împotriva cancerului, fiind considerată una dintre cele mai eficiente forme de tratament, iar în cazul anumitor tipuri de cancer, poate duce la eliminarea completă a maladiei. Din nefericire, în cazul pacienţilor cu glioblastom, celulele canceroase „convertesc” celulele sănătoase din jurul lor în celule bolnave.

„În timp ce radioterapia este unul dintre puţinele tratamente care prelungeşte supravieţuirea la pacienţii cu glioblastom, simpla administrare a radiaţiilor fac foarte puţin în tratarea bolii în modelele noastre, deoarece avem de-a face cu tumori extrem de agresive”, explică dr. Frank Pajonk.

„Trifluorperazina singură nu face prea mult, dar am constatat că atunci când e combinată cu radiaţiile, acestea devin extrem de eficiente. Astfel, medicamentul nu sensibilizează celulele la radiaţii, ci împiedică apariţia celulelor stem rezistente ale gliomului”, mai adaugă acesta.

O combinație care poate crește șansele de supraviețuire ale pacienților

De-a lungul timpului, oamenii de ştiinţă care au studiat glioblastomul au încercat să identifice modalităţi prin care să oprească rezistenţa celulelor la radiaţii cu ajutorul diferitelor medicamente. Astfel, au fost testaţi peste 83.000 de compuşi. Astfel au fost identificate 300 de astfel de substanţe care ar avea potenţialul de a bloca această conversie a celulelor sănătoase în celule bolnave. Testele suplimentare efectuate au dus la identificarea trifluorperazinei, un medicament folosit în tratamentul schizofreniei.

Membrii echipei speră ca în curând să poată trece la testele clinice pe oameni, pentru a testa eficienţa acestei combinaţii. „Cred că putem găsi o combinaţie de tratamente cu radiaţii care sunt foarte tolerabile pentru pacienţi şi care le  pot face bine. […] Următorul pas este să vedem dacă putem opri această rezistenţă la radiaţii la om”, explică dr. Leia Nghiemphu, co-autoare a studiului.

Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Citeşte şi:

Un studiu masiv dezvăluie de ce tumorile cerebrale care au ”hipermutaţii” supravieţuiesc tratamentelor

Un algoritm de inteligenţă artificială identifică tumorile cerebrale cu precizia unui specialist

Cu ajutorul tehnologiei actuale şansele de reuşită a operaţiilor pe creier cresc la 99%

Efectele pe care le are marijuana asupra tumorilor canceroase. Cercetătorii observă pentru prima dată asta

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase