Home » Știință » Cât de posibil este ca dintr-o sămânță aflată în corpul unui om mort să crească un copac?

Cât de posibil este ca dintr-o sămânță aflată în corpul unui om mort să crească un copac?

Publicat: 20.06.2020
Cât de posibil este ca dintr-o sămânță aflată în corpul unui om mort să crească un copac?
Sursa foto: Pixabay

O istorisire aparent tragică continuă să fie distribuită în mod constant pe rețelele de socializare online. Povestea descrie cum o sămânță de smochin aflată în corpul unui bărbat ucis a crescut și a ajuns un întreg copac. Astfel, autoritățile au reușit să descopere cadavrul după aproape 40 de ani de căutări, într-o peșteră din Cipru.

Totuși, la fel ca multe alte povești fantastice, elemente cheie par să fie fabricate. Cu toate acestea, cazul stârnește curiozitatea multor oameni care s-au întrebat măcar o dată-n viață cât este de posibil ca o sămânță din stomacul unei persoane decedate să se dezvolte într-un copac în toată regula.

Răspunsul este afirmativ, potrivit spuselor lui Jay Noller, profesor la Universitatea de Stat din Oregon. Cercetătorul a locuit ceva timp în Cipru, însă nu are nicio legătură cu incidentul privind copacul de smochin.

Ar putea un copac să crească dintr-o sămânță aflată în corpul unui om mort?

Plantele care produc fructe se bazează deseori pe animale care consumă acele fructe, de la păsări și lilieci până la urși și maimuțe. Odată ce aceste animale elimină semințele ce nu pot fi digerate, plantele au șansa de a crește rădăcini oriunde se întâmplă să fie eliminate.

„Semințele pot crește din animale, așa că în mod categoric pot crește și din oameni”, a spus Noller pentru Live Science. Totuși, o sămânță nu trebuie neapărăt să se afle în stomacul unei persoane decedate. Sămânța se poate afla oriunde în aparatul digestiv al persoanei moarte, precum și intestinul gros sau cel subțire.

Chiar și sămânța din buzunarul persoanei moarte poate extrage destui nutrienți de la corpul aflat în descompunere, a adăugat Noller.

Faptul că semințele pot prospera în jurul corpurilor aflate în descompunere nu este o idee cu totul nouă. Spre exemplu, unii amerindieni din Statele Unite ale Americii i-au învățat pe pelerine cum să fertilizeze semințele de porumb cu făină de pește.

Cât despre cazul crimei din Cipru, mai multe publicații de știri au relatat că Ahmet Hergune a fost ucis în 1974, în timpul unei conflict dintre ciprioții greci și cei turci. Hergune a fost dus alături de alți doi oameni într-o peșteră. Acolo au fost uciși în urma unei explozii cu dinamită. Apoi, potrivit presei, explozia a lăsat o gaură în peșteră, iar lumina soarelui a putut pătrunde îndeajuns de mult încât din sămânța de smochin din Hergune să crească un copac.

Cazul smochinului din Cipru, care creștea într-o peșteră

Ceva timp mai târziu, un cercetător ar fi găsit smochinul în peșteră, iar atunci a găsit și rămășițele victimelor.

În realitate, Comitetul Persoanelor Dispărute, care reunește familiile cu rămășițele celor dragi dispăruți în timpul conflictelor din 1963, 1964 și 1974 din Cipru, a primit un pont în 2006 că trei persoane decedate sunt îngropate într-o peșteră în apropiere de mare.

Într-adevăr, un smochin se afla în peșteră, însă nu creștea din rămășițele umane. Totuși, unii membri ai familiei lui Hergune au susținut că smochinul creștea din corpul său. Cel mai probabil, oamenii au făcut asta ca să treacă mai ușor peste decesul lui și să-și găsească alinarea.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce arătăm atât de ciudat. Corpul uman este un miracol al evoluției, însă nu e veșnic

Organe fără de care corpul uman nu poate supravieţui

Caz medical alarmant: Ce se poate întâmpla în timpul unei supradoze de cofeină

Caz medical bizar: ace, cuie şi sârmă găsite în corpul unui pacient. Medic: în 40 de ani nu am văzut aşa ceva

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase