Home » Știință » Un experiment dezgustător arată că până și măștile de protecție făcute acasă pot opri răspândirea microbilor

Un experiment dezgustător arată că până și măștile de protecție făcute acasă pot opri răspândirea microbilor

Un experiment dezgustător arată că până și măștile de protecție făcute acasă pot opri răspândirea microbilor
Sursa foto: Twitter ASAP Science
Publicat: 03.07.2020

Nu poate fi negat faptul că trecem prin vremuri ciudate și fără precedent, atât din punct vedere științific cât și social.

Cu doar câteva luni în urmă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) descuraja folosirea măștii de protecție, însă acum și-au schimbat strategia fiind puși față în față cu tot mai multe dovezi care arată că măștile chiar opresc răspândirea noului coronavirus.

De fapt, există nenumărate dovezi care demonstrează că purtatul măștii poate opri răspândirea picăturilor respiratorii și a virusului.

De ce ar trebui cu toții să folosim măști

Însă, în ciuda tuturor studiilor, nimic nu se compară cu un experiment făcut în propria locuință, iar cei de la AsapScience au publicat o filmare pe contul oficial de Youtube, care arată exact de ce ar trebui cu toții să folosim măști în zonele publice.

Experimentul a arătat chiar și că măștile de protecție făcute în casă sunt eficiente.

După cum explică cei de la AsapScience în filmare, virusurile nu apar pe vasul Petri, așa că au analizat doar răspândirea bacteriilor. Însă, experimentul este foarte folositor.

În schimb, arată extrem de eficient modul în care bacteriile și virusurile din picăturile respiratorii se pot răspândi. Toate virusurile, inclusiv SARS-CoV-2, se răspândesc prin scurgerile nazale sau bucale.

Măștile de protecție au funcționat de minune

Echipa AsapScience a reprodus rezultatele studiului cu un alt doilea experiment științific desfășurat într-un laborator și folosind măști chirurgicale. În ambele versiuni, măștile au funcționat și au oprit răspândirea acelor scurgeri.

Totuși, această echipă nu este singura care a încercat să arate beneficiile măștilor de protecție, informează Science Alert.

Un alt grup de oameni de știință a demonstrat prin filmări similare cum chiar și măștile cu un singur strat pot fi de ajutor când vine vorba de oprirea răspândirii particulelor.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum scapi de aburirea ochelarilor atunci când porți masca de protecție împotriva COVID-19

Mască ieftină şi reutilizabilă, la fel de eficientă ca modelul N95, creată de inginerii de la MIT

Motivul psihologic pentru care unii oameni refuză să poarte mască de protecție pe timp de pandemie

Extrasul de canabis ar putea fi folosit ca tratament împotriva noului coronavirus

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase