Home » Știință » O simulare a călătoriei în spațiu a infirmat existența „efectului fluturelui” în tărâmul cuantic

O simulare a călătoriei în spațiu a infirmat existența „efectului fluturelui” în tărâmul cuantic

O simulare a călătoriei în spațiu a infirmat existența „efectului fluturelui” în tărâmul cuantic
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 05.08.2020

Folosind un computer cuantic pentru a simula călătoria în timp, oamenii de știință au demonstrat că, în tărâmul cuantic, nu există „efectul fluturelui”.

În cadrul cercetării, informația sub formă de biți cuantici a „călătorit” într-un trecut simulat. Unul dintre acei biți este apoi grav afectat, asemenea unui fluture călcat, metaforic vorbind. În mod surprinzător, atunci când toți biții cuantici s-au întors în „prezent”, aceștia au fost în mare parte neafectați, de parcă realitatea s-ar fi „vindecat” de la sine.

De unde provine termenul „efectul fluturelui”

„Cu un computer cuantic, nu există nicio problemă în simularea evoluției opuse în timp sau simularea unui proces în trecut. Așadar, puteam vedea ce se întâmplă într-o lume cuantică și complexă dacă ne întoarcem înapoi în timp, producem un efect negativ și apoi ne întoarcem. Am descoperit că lumea noastră supraviețuiește, ceea ce înseamnă că în mecanica cuantică nu există efectul fluturelui”, a spus Nikolai Sinitsyn, fizician la Laboratorul Național Los Alamos și unul dintre autorii studiului.

În povestea SF a lui Ray Bradbury, „A Sound of Thunder” („Detunătura”), publicată în 1952, un personaj folosește o mașină a timpului pentru a călători înapoi în trecut, acolo unde pășește pe un fluture. Imediat ce ajunge în prezent, personajul observă că lumea este diferită.

Haosul din fizica clasică și mecanica cuantică ar trebui înțeles diferit

Povestea este deseori asociată cu inventarea termenului „efectul fluturelui”, ceea ce se referă la sensibilitatea extremă a unui sistem complex și dinamic față de propriile condiții. În cadrul unui astfel de sistem, factorii mici pot influența puternic evoluția întregului sistem.

Totuși, cercetătorii au aflat că simularea unei călătorii în trecut pentru a cauza o anumită mică distrugere într-un sistem cuantic duce la efecte mici și lipsite de importanță în prezent, potrivit Science Alert.

„Am descoperit că noțiunea haosului din fizica clasică și mecanica cuantică trebuie înțeleasă în mod diferit”, a adăugat Sinitsyn.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Interviu cu Albert Laszlo Barabasi, fizicianul născut în România, expert în teoria haosului, care schimbă modul în care privim lumea: ”Dacă aş şti o listă cu prietenii tăi, îmi pot da seama care este istoria ta”

O bună înțelegere a fizicii ar putea duce la crearea unor algoritmi mai performanți

Si in creier exista “Efectul fluturelui”

Efectul advers al încercării de a salva o specie. Fluturii monarhi născuţi în captivitate îşi pierd o capacitate importantă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase