Home » Lumea digitală » O bună înțelegere a fizicii ar putea duce la crearea unor algoritmi mai performanți

O bună înțelegere a fizicii ar putea duce la crearea unor algoritmi mai performanți

O bună înțelegere a fizicii ar putea duce la crearea unor algoritmi mai performanți
Credit foto: Pixabay
Publicat: 07.07.2020

Informaticienii explică faptul că haosul și lipsa de predictibilitate afectează negativ performanțele algoritmilor.

Inteligența artificială reprezintă o parte tot mai importantă a tehnologiei pe care o folosim în viața de zi cu zi. Dar, după cum explică cercetătorii, algoritmii au o serie de limitări, printre care se numără și incapacitatea de a gestiona în mod optim haosul.

Pentru a rezolva această problemă, oamenii de știință sunt de părere că algoritmii trebuie să înțeleagă fizica. Mai exact, unii cercetători propun ca AI-urile să fie învățate mecanica hamiltoniană, o teorie care poate fi folosită pentru a studia sistemele dinamice, notează Science Alert.

Rețelele neurale

Acei algoritmi creați astfel încât să imite, sub o formă sau alta, modul în care creierul uman procesează informațiile ar putea reprezenta principalul beneficiar al acestei metode.

„Mecanica hamiltoniană reprezintă elementul care ar putea da șansa rețelelor neurale să înțeleagă ordinea și haosul”, explică fizicianul John Lindner, cercetător al Universității Carolina de Nord, SUA.

„Cu ajutorul mecanicii hamiltoniene, rețeaua neuronală înțelege dinamica de bază într-un mod în care o rețea convențională nu poate. Acesta este un prim pas către rețelele neuronale care înțeleg principiile din fizică, care ne-ar putea ajuta să rezolvăm probleme complicate”, mai adaugă acesta.

Cercetătorii explică faptul că integrarea cunoștințelor despre mecanica hamiltoniană în codul unui algoritm va duce la o schimbare fundamentală a modului în care acesta funcționează. Astfel, cercetătorii dau exemplul unui pendul a cărui mișcare este percepută cadru cu cadru de către algoritmi. Cu ajutorul acestei inovații, AI-urile ar putea să proceseze informații legate de viteza și traiectoria obiectului studiat.

Dacă această integrare a cunoștințelor despre fizică în rețelele neurale va avea loc cu succes atunci acestea vor putea avea aplicații extrem de vaste. Cercetătorii explică faptul că astfel ar putea fi oferite diagnostice mai bune, medicamentele ar putea fi descoperite mai ușor și chiar și industria de divertisment ar avea de câștigat.

Studiul a fost publicat în Physical Review E.

Citește și:

Un algoritm permite obținerea unui portret pornind de la imagine pixelată

Pandemia dă peste cap algoritmii

Algoritmii pot fi folosiţi pentru a detecta ADN-ul cancerului pulmonar în mostrele de sânge

Metoda prin care deciziile luate de algoritmi ar putea fi mai transparente

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase