Home » Știință » Consumul de canabis în timpul sarcinii, relaționat cu un risc crescut de autism

Consumul de canabis în timpul sarcinii, relaționat cu un risc crescut de autism

Consumul de canabis în timpul sarcinii, relaționat cu un risc crescut de autism
Credit foto: Pixabay
Publicat: 15.08.2020

Cercetătorii canadieni au descoperit că copiii ale căror mame au raportat consumul de canabis în timpul sarcinii aveau un risc mai mare de autism.

Consumul de canabis și de produse derivate reprezintă un subiect extrem de sensibil pentru o mare parte a publicului, unii susținând că prezintă o serie de calități medicinale, în timp ce unii aleg să se concentreze asupra efectelor negative. Un studiu realizat de către o echipă de cercetători canadieni a concluzionat faptul că un astfel de consum este legat de un risc mai mare de autism, notează Medicalxpress.

Cercetătorii explică faptul că incidența cazurilor de autism în rândul copiilor născuți de femei care au consumat canabis în timpul sarcinii este de 4 cazuri la 1.000 de nașteri, în comparație cu media de 2,42 cazuri în cazul copiilor care nu au fost expuși la canabis în timpul dezvoltării intrauterine.

Legal, dar nu lipsit de riscuri

În Canada, țara unde a avut loc acest studiu, consumul de canabis a fost legalizat, cu toate acestea, Societatea Obstetricienilor și Ginecologilor din Canada atrage atenția că femeile care au născut și alăptează nu ar trebui să facă asta.

„În ciuda acestor avertismente, există dovezi că mai multe femei consumă canabis în timpul sarcinii”, explică dr. Mark Walker, directorul Departamentul de obstetrică, ginecologie și îngrijire a nou-născuților al Spitalului Ottawa. „Este îngrijorător, pentru că știm atât de puțin despre modul în care canabisul afectează femeile însărcinate și bebelușii lor. Părinții trebuie să se informeze cu privire la riscurile posibile și sperăm că studii de genul acesta pot fi de ajutor”, mai adaugă acesta.

Echipa de cercetare a analizat datele de la fiecare naștere din provincia Ontario între anii 2007 și 2012, înainte ca canabisului să fie legalizat. Din jumătate de milion de femei din studiu, aproximativ 3.000 (0,6 la sută) au raportat că au consumat canabis în timpul sarcinii.

Acest studiu s-a concentrat pe femeile care au consumat doar canabis în timpul sarcinii, o serie de studii anterioare concentrându-se pe relația dintre sănătatea copiilor și consumul de substanțe periculoase în timpul sarcinii. Cercetătorii au analizat în mod specific 2.200 de femei care au raportat consumul de canabis doar în timpul sarcinii. Ei au descoperit că bebelușii născuți în acest grup au avut un risc crescut de autism în comparație cu cei născuți de mame care nu au consumat canabis.

„Acesta este unul dintre cele mai mari studii pe această temă până în prezent. Sperăm că descoperirile noastre vor ajuta femeile și furnizorii de servicii medicale să ia decizii în cunoștință de cauză”, explică dr.Daniel Corsi, epidemiolog al Spitalului Ottawa.

Studiul a fost publicat în Nature Medicine.

Citește și:

Extrasul de canabis ar putea fi folosit ca tratament împotriva noului coronavirus

Un nou studiu arată că, de fapt, canabisul este eficient în tratarea depresiei şi îmbunătăţirea sănătăţii mintale

Primul nou-născut din lume care a făcut terapie cu canabis

Canabisul poate avea efecte antibacteriene

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase