Home » Știință » Cât de mult ne pot proteja ochelarii normali de infecția cu noul coronavirus

Cât de mult ne pot proteja ochelarii normali de infecția cu noul coronavirus

Cât de mult ne pot proteja ochelarii normali de infecția cu noul coronavirus
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 20.09.2020

Oamenii care poartă ochelari zi de zi ar putea fi mai puțin predispuși la infecția cu noul coronavirus, a arătat un studiu al oamenilor de știință din China.

Doar în jur de 6% din 276 de pacienți COVID-19 internați la Spitalul Suizhou Zengdu din China aveau nevoie să poarte ochelari din cauza problemelor de vedere. Totuși, proporția de oameni cu probleme de vedere din provincia Hubei, acolo unde este situat spitalul, este mult mai mare, în jur de 32%, potrivit studiului.

Ochelarii ar putea împiedica infecția cu virusul SARS-CoV-2 pentru că „previn și descurajează purtătorii să-și atingă ochii, astfel evitând transferul virusului de pe mâini la ochi”, a explicat dr. Yiping Wei.

„Cercetarea sugerează că protejarea ochilor de orice fel ar putea reduce riscul infectării”

Protejarea ochilor ar putea reduce și riscul ca picăturile respiratorii infectate să intre în ochi, au spus autorii studiului publicat pe 16 septembrie în JAMA Ophthalmology.

Cu toate acestea, cei care poartă ochelari și care au fost infectați cu COVID-19 au trecut printr-o formă de boală similară cu cei care nu aveau probleme de vedere, au descoperit cercetătorii chinezi.

„Deși acesta este doar un studiu observațional și nu putem trage concluzii definitive, cercetarea sugerează că protejarea ochilor de orice fel ar putea reduce riscul infectării”, a spus dr. Amesh Adalja, de la Centrul Johns Hopkins din Baltimore.

„Concluziile trebuie să fie confirmate cu ajutorul altor studii observaționale. Totuși, constatăm tot mai mult că protejarea ochilor este importantă”, a adăugat Adalja.

Ochelarii ar putea chiar să „crească riscul ca purtătorul să-și atingă ochii mai frecvent”

Ochelarii normali nu acoperă complet ochii la fel ca în cazul vizierelor sau ochelarilor de protecție, potrivit MedicalXpress.

„Ochelarii ar putea oferi protecție, însă este evident că în cazul unei perechi de ochelari normali particulele respiratorii pot intra, teoretic, în ochi”, a explicat și epidemiologul Aaron Glatt.

De asemenea, potrivit dr. Lisa Maragakis, ochelarii ar putea chiar să „crească riscul ca purtătorul să-și atingă ochii mai frecvent și să-i contamineze atunci când înlocuiește sau ajustează ochelarii”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au privit la microscop cum „înflorește” noul coronavirus în celulele creierului

O cercetătoare fugită din China afirmă că are dovada că originea COVID-19 este într-un laborator din Wuhan

Un grup de cercetători a testat un vaccin anti COVID-19 fără a avea dovezi că acesta ar fi eficient

Un studiu a identificat un potențial tratament pentru COVID-19

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase