Home » Stiinta » Cercetătorii din Finlanda propun construirea unui habitat uman permanent în orbita lui Ceres

Cercetătorii din Finlanda propun construirea unui habitat uman permanent în orbita lui Ceres

Ioana Matei 01.14.2021
Cercetătorii din Finlanda propun construirea unui habitat uman permanent în orbita lui Ceres
Planeta pitică Ceres. Sursa foto: NASA

Un grup de cercetători din Finlanda propun construirea unui habitat uman permanent în orbita lui Ceres, un asteroid masiv și o planetă pitică din centura de asteroizi, aflată între Marte și Jupiter.

Potrivit echipei, această „așezare megasatelit” ar putea fi construită prin colectarea de materiale chiar de pe Ceres.

Dacă propunerea vă sună cunoscută, poate că vă amintiți de universul ficțional din cărțile SF și seria de televiziune „The Expanse”, în care Stația Ceres joacă un rol crucial și este una dintre primele colonii umane spațiale.

Într-un studiu publicat pe serverul arXiv, oamenii de știință argumentează că Ceres ar fi o proprietate excelentă pentru că are azot, ceea ce ar permite crearea unei atmosfere similare cu Terra.

Un „megasatelit” masiv în formă de disc

De fapt, cercetătorii susțin că mediul ar putea fi chiar „mai bun decât pe Pământ”, având în vedere că nu există condiții meteorologice adverse sau dezastre naturale.

Cercetătorii propun construirea unui număr mic de sateliți, atașați între ei prin „frânghii” magnetice, pentru a crea un „megasatelit” masiv în formă de disc. Gravitația artificială aproximativ egală cu cea a Pământului poate fi obținută prin rotația unei structuri masive în jurul Ceres.

Un astfel de habitat ar trebui să desfășoare o rotație completă în jurul planetei pitice în doar 66 de secunde pentru a menține gravitația artificială. Conectarea fiecărui habitat ar crea vehicule similare unui tren Magkev cu levitație magnetică, adică o experiență de imponderabilitate pentru pasageri, potrivit Futurism.

O „rampă de lansare” pentru explorarea Sistemului Solar

„Atunci când este întâlnită pentru prima oară, imponderabilitatea poate cauza amețeală și o stare de greață. Cu toate acestea, într-o așezare în care oamenii sunt expuși la imponderabilitate din copilărie, ar fi plauzibil de presupus că aceștia ar putea tolera imponderabilitatea în timpul călătoriilor de scurtă durată”, arată studiul cercetătorilor.

De asemenea, așezarea ar putea reprezenta o „rampă de lansare” pentru explorarea altor regiuni din Sistemul Solar.

Așadar, cum rămâne cu radiația spațială și pericolul impactului cu meteoriți? Echipa a luat în considerare și acele pericole. Oamenii de știință au propus construirea unui set masiv de oglinzi cilindrice care ar putea colecta lumina solară pentru alimentarea habitatului, iar în același timp ar putea bloca posibili meteoriți.

Vă mai recomandăm să citiți și: 

Planeta pitică Ceres, din centura de asteroizi, este o lume oceanică. „Știm că aceste minerale sunt esențiale pentru apariția vieții”

Astronomii au găsit dovezi ale existenţei unei suprafeţe bogate în carbon pe planeta pitică Ceres

„Tuburile de lavă” de pe Marte sunt îndeajuns de mari pentru a adăposti baze planetare

Arabii construiesc un oraș marțian în deșert. Cum arată Mars Science City din apropiere de Dubai