Home » Știință » Un astronom renumit susține că semnalul misterios de la Proxima Centauri nu este trimis de o civilizație extraterestră

Un astronom renumit susține că semnalul misterios de la Proxima Centauri nu este trimis de o civilizație extraterestră

Observatorul Parkes din Australia. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 01.02.2021

Anul trecut, Breakthrough Listen, un proiect dedicat căutării de semnale de la viața extraterestră, a anunțat descoperirea unui semnal radio misterios emanat de Proxima Centauri, sistemul stelar cel mai apropiat de al nostru, cu ajutorul Radiotelescopului Parkes din Australia.

Semnalul, poreclit Breakthrough Listen Candidate 1 sau mai pe scurt BLC-1, a atras imediat atenția presei, iar întrebarea de pe buzele tuturor era „am descoperit în sfârșit semne ale vieții extraterestre?”.

Totuși, Abraham Loeb, directorul departamentului de astronomie de la Universitatea Harvard, spune că nu ar trebui să ne pripim.

GALERIE FOTO

Loeb și colegul său Amir Siraj au calculat că șansele ca acel semnal să fie de la o civilizație extraterestră sunt mult prea mici, în jur de 1 la 100 de milioane, ceea ce exclude, în esență, posibilitatea unei civilizații extraterestre.

Nu ar trebui să presupunem că noi suntem privilegiații Universului

„Fără dovezi, nu ar trebui să presupunem că noi beneficiem de circumstanțe privilegiate în Univers. Drept rezultat, în contextul tuturor planetelor similare Terrei care orbitează stele precum Soarele, originea unei civilizații tehnologice pe Pământ ar trebui să fie considerată rezultatul individual al unui proces aleatoriu”, au explicat cercetătorii.

Cu alte cuvinte, Loeb și Siraj și-au construit argumentul în baza principiului copernican (denumit după matematicianul și astronomul Nicolaus Copernic), care spune că ființele umane nu dețin o poziție specială în Univers.

„Nu te afli niciodată într-un timp și într-un loc special. Totuși, dacă vrei să faci o asemenea presupunere, asta înseamnă că există o șansă foarte scăzută, 1 la 100 de milioane, că sistemul solar din apropierea noastră, sistemul Alpha Centauri, va avea o civilizație care transmite semnale radio în exact același timp în care noi suntem capabili să primim sau să trimitem transmisiuni radio”, a explicat Loeb.

Așadar, cum poate fi explicat semnalul bizar?

Totuși, afirmațiile astronomului de la Harvard sunt interesante, având în vedere că și-a câștigat reputația în trecut prin diverse declarații despre existența civilizațiilor extraterestre inteligente.

„Dacă BLC-1 provenea de la o civilizație tehnologică din sistemul Proxima Centauri sau Alfa Centauri, ar doborî principiul copernican cu un factor de 100 de milioane”, a precizat Loeb.

Așadar, cum ar putea fi explicat un semnal atât de bizar? Loeb a spus că cel mai probabil este vorba despre „cineva cu un oscilator în Australia aflat în apropierea telescopului care l-a produs”. Cu alte cuvinte, semnalul provine de pe Pământ, și nu de la Alfa Centauri, potrivit Futurism.

„Cine știe? Poate provine doar de la un tip din Australia”

Loeb a mai amintit de un caz în 2015, atunci când telescopul Parkes din Australia a surprins un semnal misterios. Însă, cercetătorii „au realizat că are loc doar la prânz și apoi și-au dat seama că se întâmplă mereu atunci când unul dintre observatori folosește cuptorul cu microunde, iar apoi semnalul se scurge în telescop”, a povestit Loeb.

„Cine știe? Poate provine doar de la un tip din Australia. E o țară foarte relaxată și poate că un tip pur și simplu se joacă pe telefonul lui”, a mai spus Loeb.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Vești proaste pentru viață: Ce arată prima prognoză meteo de la steaua cea mai apropiată de Pământ

Astronomii în căutare de viață extraterestră investighează un semnal radio de la o stea din apropiere

Astronomii au confirmat existența unei exoplanete solide în cel mai apropiat sistem solar

NASA sponsorizează pentru prima oară în peste 30 de ani o vânătoare de „civilizații tehnologice”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase