Home » D:News » Vaccinul Sputnik V al rușilor a demonstrat o eficiență de 91,6% împotriva formelor simptomatice de COVID-19

Vaccinul Sputnik V al rușilor a demonstrat o eficiență de 91,6% împotriva formelor simptomatice de COVID-19

Vaccinul Sputnik V al rușilor a demonstrat o eficiență de 91,6% împotriva formelor simptomatice de COVID-19
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 05.02.2021

Vaccinul Sputnik V, care a fost privit cu scepticism după ce Rusia a început să îl folosească anul trecut înainte de sfârșitul studiilor clinice, are o eficiență de 91,6% împotriva formelor simptomatice de COVID-19, potrivit datelor publicate în unul din cele mai prestigioase jurnale medicale din lume.

Rezultatele publicate în jurnalul The Lancet au fost obținute de la 20.000 de participanți la un studiu clinic și sugerează că eficiența vaccinului Sputnik este la egalitate cu alte vaccinuri folosite momentan împotriva virusului SARS-CoV-2. Nivelul de eficiență a fost crescut și în rândul adulților cu vârstă înaintată, care sunt cei mai predispuși decesului de pe urma infecției cu COVID-19. Totuși, studiul clinic a dus lipsă de diversitate, majoritatea participanților fiind bărbați albi.

Însă, datele ar putea să spulbere unele îndoieli. „Dezvoltarea vaccinului Sputnik V a fost criticată pentru repeziciunea și absența transparenței, dar rezultatele raportate aici sunt clare și principiul științific al vaccinării a fost demonstrat, ceea ce înseamnă că un alt vaccin se poate alătura acum luptei de reducere a incidenței COVID-19”, a scris prof. Ian Jones, de la Universitatea Reading din Regatul Unit, într-un comentariu pentru The Lancet.

Guvernul german, pregătit să ofere cetățenilor săi vaccinul rusesc

Guvernul german a semnalat recent că este pregătit să ofere populației sale vaccinul Sputnik V, dacă serul va trece de studiile clinice relevante. Ministrul Sănătății al țării a declarat că analizează posibilitatea producerii vaccinului alături de compania IDT Biologika în statul Sachsen-Anhalt.

Luna trecută, Angela Merkel, cancelarul german, a spus că autoritățile naționale responsabile cu aprobarea vaccinurilor, Institutul Paul Ehrlich, vor ajuta producătorii Sputnik V să aplice pentru aprobarea europeană.

Atunci când Rusia a oferit aprobare vaccinului în luna august 2020 și a lansat o campanie masivă de vaccinare înainte ca studiile clinice din faza a 3-a să fie finalizate, oamenii de știință s-au arătat îngrijorați și au criticat lipsa de transparență.

Sputnik V folosește o versiune modificată a adenovirusului

Acesta este al patrulea vaccin, după cele produse de Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca/Oxford, pentru care datele fazei a 3-a au fost publicate într-un jurnal medical.

Studiul clinic a inclus și 2.144 de participanți cu vârsta de peste 60 de ani, iar în acest grup vaccinul a fost o eficiență de 91,8% împotriva formelor simptomatice de COVID-19, potrivit The Guardian.

La fel ca vaccinul Oxford/AstraZeneca, Sputnik V este bazat pe o versiune modificată a adenovirusului, un virus al răcelii comune. Totuși, Sputnik V folosește un adenovirus uman diferit pentru cele două doze pentru a încerca să declanșeze un răspuns imunitar mai puternic și să reducă riscul de rezistență a virusului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii se tem că mai multe variante de COVID-19 dezvoltă mutații care pot „păcăli” vaccinurile

Cât de frecvente sunt reacțiile alergice severe la vaccinul împotriva COVID-19 creat de Moderna

Cât de frecvente sunt reacțiile alergice severe la vaccinul împotriva COVID-19 de la Pfizer și BioNTech

Un vaccin personalizat împotriva cancerului a menținut boala sub control timp de mai mulți ani

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase