Home » Stiinta » Inginerii din Elveția au construit un rover care ar putea cuceri dealurile abrupte ale planetei Marte

Inginerii din Elveția au construit un rover care ar putea cuceri dealurile abrupte ale planetei Marte

07.09.2021

Inginerii de la ETH Zurich din Elveția și Institutul Max Planck din Germania au construit un mic robot patruped menit să sară pe suprafața Lunii, la fel cum au făcut și astronauții Apollo în urmă cu jumătate de secol.

Acum SpaceBok, numit după antilopa Springbok care trăiește în sudul și sud-vestul Africii, primește o actualizare pentru planeta Marte. Pe Planeta Roșie, robotul va trebui să facă față la o gravitație mult mai puternică decât cea a Lunii și se va confrunta cu un teren mult mai accidentat.

Conceptul este bine pus la punct. Dacă va ajunge vreodată pe suprafața lui Marte, robotul mergător va putea explora dealuri abrupte și terenul care până acum a fost de neatins pentru roverele cu roți.

Un avantaj considerabil

Este foarte probabil ca SpaceBok să reușească să exploreze și peșterile misterioase ale planetei.

Versanții stâncoși și nisipoși de pe suprafața marțiană fac explorarea extrem de dificilă pentru un robot patruped. Însă, diferite tipuri de picioare și moduri de mers i-ar putea oferi lui SpaceBok un avantaj considerabil.

Spre exemplu, un mers „static”, în care cel puțin trei membre au contact cu solul în același timp, i-ar putea permite robotului să față față cu succes terenului nemilos al lui Marte, scrie Futurism.

SpaceBok a reușit să urce o pantă cu o înclinație de 25 de grade

Inginerii au propus diferite configurații pentru robot și le-au testat în interiorul unei uriașe cutii cu nisip. Cu ajutorul picioarelor plate, robotul a reușit să urce o pantă cu o înclinație de 25 de grade.

Totuși, inginerii au observat că picioarele plate au cauzat roverul să folosească mai multă energie, iar acum încearcă să găsească opțiuni pentru alte tipuri de picioare.

Așadar, în afară de elicoptere, roboți mergători ar putea în curând să se aventureze în numeroasele locuri neexplorate de pe planeta Marte.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Noi imagini cu suprafața planetei Marte, publicate de China. Ce semnifică, de fapt, fotografiile

Imagine panoramică absolut uimitoare cu planeta Marte, trimisă de roverul Perseverance

O carte din 1952 a prezis că „Elon” va domni peste Marte, într-o zi

Roverul Curiosity al NASA a observat nori ciudați și colorați pe planeta Marte

Ioana Matei
Ioana Matei
Ioana Matei, redactor Descopera.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism Multimedia din Manchester, Marea Britanie, s-a alăturat echipei Descopera.ro din pasiune pentru știință, istorie și natură. citește mai mult