Home » Știință » Cercetătorii dezvăluie un simplu truc mintal prin care vacanța mult așteptată poate părea mai îndelungată

Cercetătorii dezvăluie un simplu truc mintal prin care vacanța mult așteptată poate părea mai îndelungată

Cercetătorii dezvăluie un simplu truc mintal prin care vacanța mult așteptată poate părea mai îndelungată
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17.07.2021

Pentru mulți oameni, vacanța de vară este singura perioadă din an în care își pot planifica concediile, în special după ce foarte mulți dintre noi ne-am anulat planurile de vacanță în 2020 din cauza pandemiei.

Însă, atunci când vacanța se apropie, simți vreodată că este aproape pe sfârșite chiar înainte de a începe? Dacă da, află că nu ești singur. Studii recente arată că în jur de jumătate dintre respondenți au indicat că au senzația că următoarea vacanță se va termina foarte repede.

Acest sentiment poate avea un efect semnificativ și poate schimba modul în care plănuim vacanțele. Spre exemplu, am putea fi mai puțin predispuși să programăm activități adiționale. În același timp, unii dintre noi am putea fi mai predispuși să cheltuim mai mulți bani pentru că ne dorim să profităm cât mai mult posibil de timpul pe care credem că îl avem la dispoziție.

Atunci când oamenii așteaptă cu nerăbdare un eveniment, aceștia își doresc, de obicei, ca acesta să aibă loc cât mai curând posibil și să dureze cât mai mult cu putință.

Așadar, de unde apare această tendință și cum poate fi evitată?

Majoritatea oamenilor sunt de acord că „timpul zboară atunci când te distrezi”, iar cercetările au arătat că, într-adevăr, atunci când timpul pare să treacă repede, oamenii presupun că activitatea întreprinsă a fost plăcută și distractivă. Drept urmare, oamenii au tendința să presupună că evenimentele distractive, precum vacanțele și concediile, se vor sfârși foarte repede. Între timp, așteptând cu nerăbdare ca ceva să se întâmple va face ca timpul să pară că trece foarte încet.

Oamenii de știință au dorit să arată că aceste două perspective asupra unui eveniment, faptul că pare extrem de îndepărtat și va dura foarte puțin timp, pot să elimine aproape în totalitate durata evenimentului în mintea unei persoane.

Cercetătorii au presupus că, dacă nu ar evidenția în mod explicit aceste două aspecte separate și, în schimb, ar întreba oamenii în mod direct despre durata evenimentului, o porțiune mai mică de oameni nu ar indica practic nici o durată pentru ceva ce așteptau cu nerăbdare.

Oamenii de știință au testat această teorie într-un alt studiu, în care le-au spus participanților că vor urmări două videoclipuri de cinci minute în mod consecutiv. Cercetătorii au descris al doilea videoclip ca fiind plin de umor sau plictisitor, apoi i-au întrebat pe participanți cât timp credeau că va dura fiecare videoclip.

Ne bazăm pe sentimente subiective, nu pe măsurători obiective ale timpului

Oamenii de știință au observat că participanții au prezis că videoclipul amuzant va fi mai scurt, fiind mai îndepărtat în timp decât cel plictisitor.

Această concluzie a oferit o modalitate de a depăși această percepție părtinitoare: concentrarea asupra duratei reale. Având în vedere că, în cadrul acestui studiu, participanții au raportat în mod direct cât timp va dura videoclipul amuzant, și nu distanța percepută de la începutul și sfârșitul acestuia, erau mult mai puțin predispuși să presupună că s-ar fi terminat imediat ce a început, scrie Science Alert.

Deși sună banal și evident, noi ne bazăm adesea pe sentimentele noastre subiective, nu pe măsurători obiective ale timpului, atunci când decidem cât de mult va dura o perioadă de timp și cum să o folosim cel mai bine.

Așadar, atunci când așteptăm cu nerăbdare anumite evenimente, cum ar fi vacanțele și concediile, este important să ne reamintim câte zile vor dura acestea.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cele trei destinații de vacanță preferate de români

O destinație tot mai preferată de români. Cât costă o vacanță de o săptămână în Dubai

Singurele zone din România incluse pe lista The New York Times pentru destinațiile de vacanță în vreme de pandemie

Studiu: Unde își vor petrece românii vacanța în perioada următoare. Care sunt destinațiile preferate

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase