Home » Știință » Ar putea acneea să fie afectată de anumite diete? Iată ce spun experții

Ar putea acneea să fie afectată de anumite diete? Iată ce spun experții

Ar putea acneea să fie afectată de anumite diete? Iată ce spun experții
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23.07.2021

Mulți oameni suferă din cauza acneei în timpul pubertății și a maturității. De asemenea, despre acnee se spune uneori că este agravată din cauza anumitor alimente, precum ciocolata. Așadar, poate dieta să afecteze acneea?

Acneea este o afecțiune a pielii în care foliculii firelor de păr de sub piele devin înfundați și pot cauza o textură uleioasă a pielii și coșuri. Acneea afectează cel mai mult persoanele tinere și poate apărea pe față, spate și piept.

Există mai multe moduri prin care poate fi studiată legătura dintre dietă și acnee. Dr. Gregory Delost, expert în dermatologie, spune că cercetările au descoperit multipli factori dietetici asociați cu acneea.

Deși multe analize au concluzionat că există o asociere între acnee și dietă, studiile internaționale au descoperit o legătură mai mică decât cele observaționale. Fiecare studiu a avut limitările sale. Spre exemplu, unele studii observaționale s-au bazat pe faptul că participanții vor trebui să elaboreze un jurnal alimentar. Tocmai de aceea, dr. Delost a precizat că „unii critici ai studiilor nutriționale susțin că acestea nu respectă metoda științifică și că ar trebuie să fie considerată o pseudoștiință”.

O dietă cu o încărcătură glicemică mare sau una care implică un consum frecvent de lactate

Gabriella Fabbrocini, expert în acnee și profesor la Universitatea din Napoli, a spus că „o dietă cu o încărcătură glicemică mare (GL) sau una care implică un consum frecvent de lactate, în special laptele, este unul dintre factorii principali atunci când vine vorba de stabilirea unei legături între dietă și acnee”.

O încărcătură glicemică mare (GL) înseamnă alimentele cu carbohidrați care sunt descompuse rapid în corp. Acestea include alimente și băuturi bogate în zahăr, pâinea albă și orezul.

„Factorii care promovează acneea include alimentele cu GL, lactatele, mâncărurile grase și ciocolate, în timp factorii care protejează împotriva acneei includ acizii grași, precum și aportul de legume și fructe”, a precizat dr. Delost.

Dr. Jerry Tan, dermatolog de la Universitatea din Ohio, SUA, a spus că „alimentele cu o încărcătură glicemică mare pot crește nivelurile de insulină și factorul de creștere de tip insulinic 1. Acești hormoni pot crește excreția de sebum și pot schimba compoziția sebumului astfel încât să fie mai inflamator.

Sebumul este o substanță uleioasă produsă de glandele sebacee din piele.

Care este, de fapt, concluzia?

Dr. Kelly Haas, expert în microbiologia pielii de la Universitatea din Massachusetts, SUA, a explicat că „patofiziologia acneei este multifactorială (și în mare parte încă necunoscută), astfel schimbările dietetice ar putea să nu funcționeze pentru toată lumea”.

Acnee este asociată, de asemenea, cu niveluri hormonale care pot varia în timpul pubertății, ciclurile menstruale și sarcina. De asemenea, acneea mai este asociată și cu genetică sau reacții la produse cosmetice sau medicamente, potrivit Science Alert.

Concluzia este că, deși mai sunt necesare numeroase cercetări în acest domeniu, dieta ar putea fi asociată cu acneea.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce apare acneea de pe piept şi spate

Caloriile de pe etichetă nu sunt egale cu cele absorbite, cel puțin când vine vorba de migdale

Evitarea produselor lactate pot fi periculoasă pentru sănătate

De ce nu este bine să elimini carnea şi lactatele din dietă dacă eşti diagnosticat cu cancer

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase