Home » Știință » Privirea unui robot umanoid poate afecta creierul oamenilor

Privirea unui robot umanoid poate afecta creierul oamenilor

Privirea unui robot umanoid poate afecta creierul oamenilor
Credit foto: iCub HumanoidRobot Youtube
Publicat: 06.09.2021

Contactul vizual cu un robot umanoid poate fi o experiență neliniștitoare pentru mulți oameni, iar cercetătorii denumesc această senzație neplăcută drept „valea stranie”. Oameni de știință din Italia au stabilit acum că este mai mult decât un sentiment, iar privirea unui robot chiar ne poate afecta creierul și activitatea lui.

O echipă de la Istituto Italiano Di Tecnologia (IIT) din Genova a arătat cum privirea unui robot ne poate păcăli să credem că interacționăm cu el și ne încetinește capacitatea de a lua decizii.

„Privirea reprezintă un semnal social extrem de important pe care îl folosim zilnic atunci când interacționăm cu alți oameni”, a declarat profesoara Agnieszka Wykowska, autoare principală a cercetării ale cărei rezultate au fost publicate joi în revista Science Robotics.

„Întrebarea este dacă privirea robotului va stârni mecanisme foarte similare în creierul uman, precum privirea unui alt om”, s-a întrebat ea.

40 de oameni versus un robot umanoid

Echipa de cercetători a recrutat 40 de voluntari care au participat la un joc video, în care fiecare jucător trebuia să decidă dacă permitea unei mașini să conducă direct către o altă mașină sau să se abată pentru a evita o coliziune. De cealaltă parte a mesei de joc se afla celebrul iCub, un robot umanoid construit chiar la Institutul Italian de Tehnologie, cu fonduri de la Comisia Europeană.

Între runde, jucătorii trebuiau să privească înspre robot, care uneori se uita la ei, în timp ce în alte dăți privea în altă parte.

robot umanoid icub privire
Credit foto: Istituto Italiano di Tecnologia

În fiecare scenariu, oamenii de știință au colectat date legate de comportamentul și activitatea neuronală a participanților cu ajutorul electroencefalografiei (EEG), care detectează activitatea electrică din creier.

„Rezultatele noastre arată că, de fapt, creierul uman procesează privirea robotului ca un semnal social și că acest semnal are un impact asupra modului în care luăm decizii, asupra strategiilor pe care le implementăm în joc și, de asemenea, asupra răspunsurilor noastre”, a afirmat Agnieszka Wykowska, citată de Reuters.

Roboții umanoizi ne pot afecta capacitatea de a lua decizii

Potrivit cercetătorilor, privirea reciprocă a robotului umanoid a afectat deciziile pe care voluntarii le-au luat în joc, aceștia fiind mai întârziați.

Potrivit unui raport al Federației Internaționale de Robotică, vânzările la nivel mondial de roboți de serviciu profesioniști au crescut deja cu 32% la 11,2 miliarde de dolari, între 2018 și 2019.

Descoperirile actuale au implicații asupra locului și modului în care vor fi utilizați în viitor roboții umanoizi.

„Odată ce am înțeles când roboții umanoizi au inițieri sociale, atunci putem decide în ce context sunt de dorit și benefici pentru oameni și în ce context nu ar trebui să fie”, a spus Wykowska.

Vă recomandăm să citiți și:

Erica, primul robot umanoid distribuit în rolul principal într-un film la Hollywood

Fedor, primul robot umanoid al Rusiei, trimis pe Staţia Spaţială Internaţională – VIDEO

Primul robot umanoid devenit în premieră mondială cetăţean al unui stat afirmă că este superior oamenilor: ”Nu îţi face griji, dacă eşti bun cu mine şi eu voi fi bună cu tine”

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase