Home » Știință » Un studiu amplu sugerează că antibioticele pot crește riscul apariției cancerului de colon

Un studiu amplu sugerează că antibioticele pot crește riscul apariției cancerului de colon

Publicat: 17.09.2021
Un studiu amplu sugerează că antibioticele pot crește riscul apariției cancerului de colon
Sursa foto: Shutterstock

Antibioticele ar putea crește riscul de apariție a cancerului de colon în decurs de cinci până la 10 ani, potrivit unui nou studiu care a analizat peste 40.000 de cazuri de cancer din Suedia.

Studiile anterioare au indicat că antibioticele pot cauza schimbări de durată la microbiomul intestinal, comunitatea de microbi regăsită în tractul digestiv, iar aceste schimbări ar putea fi asociate cu un risc crescut de apariție a cancerului de colon.

Acum, în cadrul celui mai mare studiu epidemiologic care a explorat această legătură, cercetătorii au descoperit că un risc crescut ar putea fi specific tipurilor de cancer din așa-numitul colon proximal, partea din colon care face legătura cu intestinul subțire și începe în partea inferioară din dreapta abdomenului.

O șansă cu 17% mai mare de dezvoltare a cancerului de colon

„A fost clar, după analizarea datelor, că riscul este foarte concentrat la colonul proximal sau din partea dreaptă”, a spus Sophia Harlid, autor senior al studiului și cercetător la Universitatea Umeå din Suedia. De fapt, riscul de cancer asociat antibioticelor a fost cel mai mare la începutul colonului proximal, numit „colonul ascendent”, care se extinde din partea dreaptă inferioară la cea superioară a abdomenului.

Oamenii care au luat antibiotice pentru mai mult de șase luni prezintă cel mai mare risc de cancer, potrivit cercetărilor publicate recent în revista Journal of the National Cancer Institute. În comparație cu oamenii care nu au consumat deloc antibiotice, acești indivizi aveau o șansă cu 17% mai mare de dezvoltare a cancerului în colonul ascendent.

Studiul din Suedia „s-a aliniat perfect cu alte date”

Acestea fiind spuse, chiar și tratamentele de scurtă durată cu antibiotice prezintă un risc asociat cancerului, deși este mult mai redus față de cel observat în urma tratamentelor de lungă durată. Noile descoperiri ar putea oferi încă un motiv pentru limitarea prescrierii excesive de antibiotice și prevenirea apariției superbacteriilor rezistente la antibiotice, au spus cercetătorii, citați de Live Science.

Noul studiu confirmă rezultatele unui alt studiu din Marea Britanie, publicat în 2019 în jurnalul Gut. Studiul din Suedia „s-a aliniat perfect cu alte date, fapt ce îmbunătățește încrederea în privința unei legături”, a precizat dr. Cynthia Sears, autor senior al studiului britanic.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Tratamentul cu molecule mici reduce apariția metastazei în cazul cancerului de colon

O bacterie foarte periculoasă, rezistentă la antibiotice, descoperită într-o piscină din Murighiol

Expunerea la antibiotice în timpul sarcinii crește riscul apariției astmului în copilărie

Bacteriile mortale ar putea răspândi rezistența la antibiotice mai repede decât ne-am fi imaginat

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase