Home » Știință » Unui bărbat i s-a scurs lichid cefalorahidian din nas timp de 9 luni după un test pentru SARS-CoV-2

Unui bărbat i s-a scurs lichid cefalorahidian din nas timp de 9 luni după un test pentru SARS-CoV-2

Unui bărbat i s-a scurs lichid cefalorahidian din nas timp de 9 luni după un test pentru SARS-CoV-2
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13.09.2021

După ce s-a confruntat luni întregi cu ceea ce părea a fi o secreție nazală nesfârșită, un bărbat din Republica Cehă a primit în sfârșit răspunsurile mult așteptate.

Se pare că problema era cu totul alta. Lichidul care s-a scurs din nara sa dreaptă timp de nouă luni nu era doar o simplă secreție nazală. De fapt, secreția era lichid cefalorahidian, adică lichidul clar și transparent care umple sistemul ventricular cerebral. Lichidul a început să curgă după o leziune cauzată de un test pentru depistarea virusului SARS-CoV-2.

Scurgerile de lichid cefalorahidian nu sunt nemaiauzite, deși sunt foarte rare. Cazul de față reprezintă prima scurgere cunoscută care nu este asociată cu un defect cerebral existent, potrivit cercetărilor publicate în jurnalul JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery. Așadar, deși situația este terifiantă, acesta nu este un motiv convingător pentru a nu te testa dacă ai fost expus la coronavirus.

Testul pentru depistarea SARS-CoV-2 crease o leziune la placa cribriformă

Bărbatul a fost testat în martie 2020. Testul său a fost negativ, iar apoi acesta a presupus că avea reacții alergice atunci când din nara sa dreapta a început să se scurgă lichid. Abia în luna decembrie, bărbatul a decis să meargă la un medic, iar după o scanare cerebrală medicul a descoperit că testul pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 îi crease o leziune la placa cribriformă, un os care separa nasul de creier.

Scurgerile de lichid cefalorahidian nu sunt neapărat periculoase, iar pacienții pot trăit ani de zile cu această afecțiune fără să aibă probleme. Însă, oamenii sunt mai predispuși la infecții cerebrale periculoase precum meningita, având în vedere că sistemul nervos central este mai expus.

O astfel de leziune este excepțional de rară

Doi alți pacienți au dezvoltat scurgeri de lichid cefalorahidian după ce au fost testați pentru COVID-19. În ambele cazuri, pacienții aveau deja afecțiuni cerebrale, scrie Futurism.

Cu toate acestea, o astfel de leziune în urma unui test COVID-19 este excepțional de rară. Mai mult, tipul de testare nazală care a cauzat aceste probleme a devenit mai puțin comună în clinici, după ce medicii au început să folosească teste noi și mai puțin problematice. Așadar, nu lăsați astfel de povești să vă sperie și testați-vă dacă ați fost expuși la COVID-19.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Tomografiile computerizate a 4 pacienți nevaccinați bolnavi de COVID-19, publicate de CNCAV

Formele lungi de COVID-19 ar putea fi manifestarea unui alt virus reactivat în corpul uman

Acestea sunt cele mai frecvente simptome de COVID-19 dacă ești vaccinat

Primul caz cunoscut de infecție simultană cu două variante de COVID-19

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase