Home » Știință » Originile misteriosului vizitator interstelar ‘Oumuamua ar fi fost, în sfârșit, explicate

Originile misteriosului vizitator interstelar ‘Oumuamua ar fi fost, în sfârșit, explicate

Sursa foto: William Hartmann
Publicat: 20.03.2021

Originea și identitatea adevărată a unui obiect spațial masiv a rămas un mister încă de când a trecut pe lângă Pământ în 2017.

Obiectul denumit ‘Oumuamua, termenul hawaiian pentru „mesager”, a călătorit pe o traiectorie care sugera în mod clar că provenea dintr-un alt sistem stelar. Astfel, ‘Oumuamua a devenit primul obiect interstelar detectat vreodată.

Însă, ce anume era? Câțiva cercetători, inclusiv renumitul astronom Avi Loeb de la Universitatea Harvard, au propus că obiectul era o navă spațială extraterestră. Alții au sugerat că era un asteroid, sau poate o cometă interstelară.

„Am rezolvat misterul originii și identității lui ‘Oumuamua”

Acum, două studii publicate în jurnalul American Geophysical Union oferă o altă teorie. Astronomii cred că ‘Oumuamua este, de fapt, un fragment desprins dintr-o mică planetă dintr-un sistem solar diferit.

„Probabil că am rezolvat misterul originii și identității lui ‘Oumuamua și îl putem identifica în mod rezonabil ca o bucată dintr-un exo-Pluto, adică o planetă similară lui Pluto situată într-un alt sistem solar”, a explicat Steven Desch, astrofizician la Universitatea de Stat din Arizona (ASU) și unul dintre autorii noului studiu.

Desch și colegii săi cred că, în urmă cu jumătate de miliard de ani, un obiect spațial a lovit planeta părinte a lui ‘Oumuamua. Astfel, ‘Oumuamua a fost trimis spre Sistemul Solar.

‘Oumuamua este cel mai probabil alcătuit din azot înghețat

Odată ajuns în apropierea Soarelui, cercetătorii cred că ‘Oumuamua a accelerat pe măsură ce lumina Soarelui i-a vaporizat corpul înghețat. Cometele urmează un tipar de mișcare similar, cunoscut drept „efectul de rachetă”.

Compoziția lui ‘Oumuamua nu este cunoscută. Astfel, oamenii de știință au calculat ce fel de gheață s-ar putea sublima (trece din stare solidă în gazoasă) la o viteză care ar putea explica efectul de rachetă al lui ‘Oumuamua. Cercetătorii au concluzionat că vizitatorul interstelar este cel mai probabil alcătuit din azot înghețat, la fel ca suprafața lui Pluto și a lui Triton, luna lui Neptun.

‘Oumuamua s-a topit până a ajuns o „fărâmă” din ce era cândva

Pe măsură ce s-a apropriat de Sistemul Solar, și drept urmare de Soare, ‘Oumuamua a început să-și îndepărteze straturi de azot înghețat. Obiectul a intrat în Sistemul Solar în 1995, deși noi nu am realizat asta la acea vreme, iar apoi și-a pierdut 95% din masă și s-a topit până a ajuns o „fărâmă” din ce era cândva, potrivit oamenilor de știință, citați de Science Alert.

Astronomii l-au descoperit pe ‘Oumuamua în 2017. Însă, atunci obiectul se îndepărta deja de Pământ cu o viteză de 315.431 km/h. Astfel, cercetătorii au avut doar câteva săptămâni la dispoziție pentru a studia obiectul ciudat.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O nouă teorie despre Oumuamua. Vizitatorul interstelar ar putea fi, de fapt, un ghemotoc cosmic de praf

Cum s-a format Oumuamua, primul vizitator interstelar

Cometa 2I/Borisov face ca Oumuamua să pară şi mai bizar, conform astronomilor

Un renumit astronom de la Harvard susține că extratereștrii ne-au vizitat deja în anul 2017

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase