Home » Știință » Efectul pe care îl are topirea gheții polare asupra planetei

Efectul pe care îl are topirea gheții polare asupra planetei

Efectul pe care îl are topirea gheții polare asupra planetei
Credit foto: Unsplash / Willian Justen de Vasconcellos
Publicat: 28.09.2021

Pe măsură ce temperaturile în creștere topesc gheața polară într-un ritm alarmant, creșterea nivelului mării rezultată din această situație va remodela liniile de coastă din întreaga lume.

Dar efectele asupra planetei pot fi și mai dramatice, potrivit unui nou studiu privind modul în care topirea gheții remodelează fizic scoarța Pământului, notează Futurism.

Stratul exterior al planetei noastre este surprinzător de elastic, potrivit cercetărilor publicate în revista Geophysical Research Letters, luna trecută. În studiu, oamenii de știință de la Harvard au descoperit că scoarța se recuperează în exterior după ce gheața de deasupra ei se topește, dar nu revine întotdeauna la o formă perfect sferică.

Studiul arată că aceste deformări nu sunt doar mai mari decât credeau oamenii de știință, ci și că pot avea efecte semnificative asupra ecosistemelor dintr-o zonă de mii de ani.

Cercetător Harvard: „Pământul acționează mai mult ca un fluid foarte lent”

Părți ale scoarței din jurul Arcticii se extind în continuare ca un balon extrem de lent după ce greutatea erei glaciare, care s-a încheiat acum 11.000 de ani, s-a ridicat de pe ea. Pentru că multă gheață se topește din cauza schimbărilor climatice, expansiunile și efectele de deformare sunt combinate, creând un peisaj din ce în ce mai complex.

„La scările de timp recente, ne gândim la Pământ ca la o structură elastică, ca o bandă de cauciuc, în timp ce la scările de timp de mii de ani, Pământul acționează mai mult ca un fluid foarte lent,” a precizat Sophie Coulson, cercetător planetar la Harvard.

Înțelegerea modului în care pământul își schimbă forma facilitează studierea și prezicerea mișcărilor tectonice, a cutremurelor și a altor procese geologice, a mai spus Coulson.

Dar are și implicații asupra schimbărilor climatice. Pe măsură ce gheața din Antarctica se topește, crusta se împinge spre exterior. Aceasta se poate deforma și poate împinge roca de bază din poziția ei, deplasând gheața și creând un ciclu vicios care duce la o topire și mai mare.

Citește și: 

Gheţarii cu mercur din Groenlanda, o amenințare pentru omenire

Ce au aflat cercetătorii despre „șoarecii de ghețari” care călătoresc în turmă prin Arctica

Previziune sumbră a cercetătorilor: gheţarii din Alpi vor dispărea până în 2100

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase