Home » Știință » Va apărea robotul care poate merge în siguranță pe trotuare. Ce sarcini poate îndeplini

Va apărea robotul care poate merge în siguranță pe trotuare. Ce sarcini poate îndeplini

Publicat: 02.10.2021

Pentru a funcționa eficient în mediul urban, roboții mobili și alte sisteme autonome ar trebui să poată circula în siguranță pe trotuare și să evite coliziunile cu pietonii sau alte obstacole.

Acest lucru este valabil mai ales pentru roboții de livrare sau sisteme care sunt programate în mod special pentru a patrula în mediile urbane, relatează Tech Xplore.

Cercetătorii de la Georgia Institute of Technology și Universitatea Stanford au dezvoltat recent AlienGo, un robot cvadruped care poate urma trasee specifice generate de serviciile de hărți publice. Astfel, poate rămâne pe trotuare și, de asemenea, poate evită coliziunile cu obstacole sau oameni.

„Am dezvoltat un robot cvadrupedal inteligent care poate naviga pe trotuare în lumea reală”, a declarat pentru TechXplore Sehoon Ha, unul dintre cercetătorii care au realizat studiul.

Cum funcționează robotul

În acest context, echipa a pregătit o rețea neuronală artificială pentru a naviga pe trotuar în simulări. Acest prim algoritm, supranumit „expert”, a fost instruit folosind un simulator de mare viteză și a primit acces la așa-numita „stare privilegiată” a simulării.

Ulterior, această rețea „expertă” a transferat comportamentul pe care l-a învățat către un algoritm „student” într-o simulare de înaltă fidelitate. Această rețea „studențească” a transmis observații reale ale senzorilor care seamănă cu imaginile trotuarului din lumea reală.

„Studentul folosește o rețea semantică personalizată pentru a genera abstracții care sunt ulterior folosite pentru a controla robotul”, a declarat pentru TechXplore Maks Sorokin, un alt cercetător implicat în studiu.

Cercetătorii au testat apoi cadrul robotului cu patru picioare în lumea reală, aplicându-l la robotul AlienGo în timp ce umbla pe trotuare în Atlanta.

În viitor, robotul cvadrupedal ar putea fi folosit pentru a îndeplini o varietate de sarcini, cum ar fi livrarea coletelor sau monitorizarea mediilor urbane. În plus, cadrul pe care l-au dezvoltat cercetătorii ar putea fi aplicat altor roboți mobili existenți sau emergenți pentru a-și îmbunătăți capacitatea de navigare pe trotuare.

Citește și:

Armata israeliană a dezvăluit un robot militar semi-autonom echipat cu mitraliere

Privirea unui robot umanoid poate afecta creierul oamenilor

Robotul Atlas de la Boston Dynamics face parkour. Imagini uimitoare cu robotul umanoid

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase