Home » Știință » Blue Origin a pierdut în fața NASA în procesul privind alegerea modulului lunar SpaceX

Blue Origin a pierdut în fața NASA în procesul privind alegerea modulului lunar SpaceX

Publicat: 06.11.2021
Blue Origin a pierdut în fața NASA în procesul privind alegerea modulului lunar SpaceX
Credit foto: Shutterstock

Un judecător federal a respins joi un proces al companiei spațiale Blue Origin (deținută de miliardarul Jeff Bezos) împotriva guvernului SUA. Procesul viza decizia NASA de a acorda un contract în valoare de 2,9 miliarde de dolari companiei rivale SpaceX, deținută de miliardarul Elon Musk, pentru realizarea modulului de aterizare lunară.

Judecătorul Richard Hertling, de la Curtea Federală de Plângeri din Washington, a admis moțiunea guvernului de respingere a procesului intentat pe 16 august de Blue Origin, potrivit Reuters.

Momentan, motivele deciziei judecătorului au fost secretizate, la fel ca multe alte documente din dosar, în așteptarea unei ședințe de luna aceasta.

Blue Origin, creată de Jeff Bezos, fondatorul Amazon.com Inc, și-a exprimat dezamăgirea. „Nu este decizia pe care ne-o doream, dar respectăm hotărârea instanței și dorim succes deplin pentru NASA și SpaceX în ceea ce privește contractul”, a scris Bezos pe Twitter.

NASA a declarat că „va relua lucrul cu SpaceX” pentru modulul de aselenizare „cât mai curând posibil”. Agenția spațială a adăugat că „continuă să lucreze cu mai multe companii americane pentru a intensifica concurența și disponibilitatea comercială pentru transportarea echipajului către suprafața lunară”.

NASA suspendase contractul pentru modulul lunar

NASA suspendase contractul cu SpaceX pentru modulul lunar până la 1 noiembrie, ca parte a unui acord între părți pentru a accelera rezolvarea litigiilor, care a culminat cu hotărârea de joi.

Biroul de Responsabilitate al Guvernului SUA (GAO) și-a exprimat, în iulie, susținerea pentru NASA cu privire la decizia sa de a alege un singur furnizor pentru vehiculul de aterizare lunară, respingând plângerea Blue Origin.

SpaceX, condusă de directorul executiv al Tesla Inc, Elon Musk, s-a alăturat ca parte implicată în litigiu, la scurt timp după ce Blue Origin a dat în judecată guvernul SUA.

Construcția navei spațială care să transporte astronauți pe suprafața Lunii este parte din programul Artemis, prin care NASA vrea să revină cu echipaj uman pe satelitul natural, pentru prima dată din 1972.

După decizia judecătorului, NASA a declarat că „vor exista oportunități viitoare pentru companii de a colabora în stabilirea unei prezențe umane pe termen lung pe Lună, în cadrul programului Artemis”.

Vă recomandăm să citiți și:

VIDEO Zborul Blue Origin al lui William Shatner, un succes. Ce a spus actorul după ce s-a întors pe Pământ?

Primul lucru pe care l-a făcut Blue Origin după zborul lui Jeff Bezos în spațiu

NASA a amânat din nou lansarea rachetei SpaceX către ISS. Care este motivul

NASA împarte cel mai important departament în două. Care este motivul

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase