Home » Știință » Echipa Telescopului Spațial Hubble continuă să lucreze la remedierea erorilor acestuia

Echipa Telescopului Spațial Hubble continuă să lucreze la remedierea erorilor acestuia

Publicat: 17.11.2021

Telescopul spațial Hubble este în reparații după cea mai recentă problemă, dar încă nu este gata să funcționeze ca înainte.

La sfârșitul lunii octombrie, celebrul observator a întâmpinat o problemă cu sincronizarea comunicațiilor sale interne, ceea ce a dezactivat toate cele cinci instrumente științifice ale sale. Echipa Hubble a pus în funcțiune unul dintre acele instrumente, Advanced Camera for Surveys (ACS), pe 7 noiembrie, dar celelalte patru au rămas în safe mode, conform Space.com.

Managerii Hubble continuă să lucreze pentru ca și celelalte patru instrumente să fie operaționale și au făcut unele progrese recent.

De exemplu, în cursul săptămânii trecute, „echipa Hubble a identificat schimbări pe termen scurt care ar putea fi făcute în modul în care instrumentele monitorizează și răspund la mesajele de sincronizare ratate, precum și la modul în care computerul monitorizează instrumentele”, au scris oficialii NASA într-o actualizare de marți, 16 noiembrie.

„Acest lucru ar permite operațiunilor științifice să continue chiar dacă apar mai multe mesaje ratate”, au adăugat ei. „Echipa a continuat, de asemenea, să analizeze software-ul de zbor pentru a verifica dacă toate soluțiile posibile ar fi sigure pentru instrumente”.

Săptămâna viitoare, echipa va testa eficacitatea acestor potențiale modificări și va începe să elaboreze o ordine de recuperare pentru cele patru instrumente aflate în safe mode. Probabil că va dura câteva săptămâni pentru a finaliza această lucrare pentru primul instrument ales, oricare va fi acela, au spus oficialii NASA. Deci, o recuperare completă pentru Hubble nu va veni în viitorul apropiat.

Pe măsură ce această lucrare continuă, echipa Hubble va începe, de asemenea, să încerce să recupereze instrumentul Wide Field Camera 3 fără noi modificări, așa cum a făcut cu succes în cazul ACS la începutul acestei luni, „ca un pas intermediar și cu risc scăzut către reluarea operațiunilor științifice normale”, au scris oficialii NASA în actualizarea de marți.

Nu este prima dată când telescopul Hubble are nevoie de reparații

Hubble a fost lansat pe orbita Pământului în aprilie 1990. Celebrul telescop a depășit o serie de probleme și provocări în cariera sa de poveste – cea mai cunoscută fiind o oglindă principală cu defecte, care a fost reparată de astronauții în urma unei ieșiri în spațiu în 1993.

Astronauții au reparat, întreținut și modernizat Hubble în alte patru misiuni de service după aceea. Ultima dintre acestea a avut loc în 2009.

Cele cinci instrumente științifice principale pe care Hubble le are astăzi sunt ACS, Wide Field Camera 3, Cosmic Origins Spectrograph, Space Telescope Imaging Spectrograph și Near Infrared Camera and Multi-Object Spectrometer. De asemenea, senzorii de ghidare ai telescopului pot și ei, și fac uneori, observații științifice.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce este toată lumea atât de obsedată de Marte? Iată alte planete pe care am putea să le explorăm

Asteroidul Apophis trece sâmbătă pe lângă Pământ. Cât de mult se va apropia de noi

Cantitatea de aur din Univers nu poate fi explicată de cercetători

Calea Lactee a „furat” alte şase galaxii mai mici

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase