Home » Știință » Spray-ul nazal împotriva Alzheimer este pe cale de a fi testat într-un spital

Spray-ul nazal împotriva Alzheimer este pe cale de a fi testat într-un spital

Spray-ul nazal împotriva Alzheimer este pe cale de a fi testat într-un spital
Foto: Unsplash/ Steven HWG
Publicat: 22.11.2021

Spitalul Brigham and Women’s din Boston, Massachusetts, este pe cale să demareze studiul clinic pentry spray-ul nazal împotriva Alzheimer.

Conducătorul cercetării, Howard Weiner, de la Centrul Ann Romney pentru Boli Neurologice al spitalului, a numit studiul drept „o piatră de hotar remarcabilă”, citează Futurism.

„În ultimele două decenii, am adunat dovezi preclinice care sugerează potențialul pe care îl are spray-ul nazal împotriva Alzheimer”, a spus el.

„Dacă studiile clinice pe oameni arată că vaccinul este sigur și eficient, acesta ar putea reprezenta un tratament netoxic pentru persoanele cu Alzheimer și ar putea fi, de asemenea, administrat devreme pentru a ajuta la prevenirea bolii Alzheimer la persoanele cu risc”, a adăugat Weiner.

Substanța din spray-ul nazal împotriva Alzheimer este folosită în alte vaccinuri de mai mult timp

Vestea vine după ce Food and Drug Administration a aprobat primul medicament nou pentru Alzheimer din ultimii 20 de ani, numit Aduhelm.

Vaccinul, care se administrează pe nas, stimulează sistemul imunitar folosind o substanță experimentală numită Protollin, care este folosită în alte vaccinuri de mulți ani.

Protollin poate declanșa curățarea plăcilor de beta-amiloid, care sunt aglomerări de proteine ​​din creier legate de boala Alzheimer.

„Acest vaccin folosește un nou braț al sistemului imunitar pentru a trata boala”, a spus Tanuja Chitnis, profesor de neurologie la Brigham. Cercetarea în acest domeniu ne-a dat un punct de pornire pentru a urma o cale cu totul nouă în ceea ce privește tratarea nu numai a pacienților cu Alzheimer, ci și a celor cu alte boli neurodegenerative.”

Studiul include 16 participanți cu vârste cuprinse între 60 și 85 de ani care se confruntă cu simptome timpurii ale Alzheimer, cu scopul de a determina siguranța vaccinului.

Vaccinul ar putea pune bazele „înarmării” împotriva celei mai frecvente cauze de demență – dar totul va depinde de ani de studii clinice.

Vă recomandăm să citiți și:

Lobotomia, o procedură controversată. Ce este și în ce constă

Rezultatele la testele IQ continuă să crească, însă devin oamenii cu adevărat mai inteligenți?

Legătura dintre studiile superioare şi tumorile pe creier

Testul revoluţionar care îţi arată dacă poţi face Alzheimer

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase