Home » Știință » Vești bune! Telescopul Spațial Hubble și-a reluat în totalitate operațiunile științifice

Vești bune! Telescopul Spațial Hubble și-a reluat în totalitate operațiunile științifice

Publicat: 09.12.2021

Vești bune! Legendarul Telescop Spațial Hubble al NASA și-a reluat în totalitate operațiunile științifice, potrivit unui anunț al agenției spațiale americane.

Toate cele patru dintre instrumentele sale științifice sunt funcționale din nou după ce o eroare de software a forțat telescopul să intre în „modul de siguranță” la începutul lunii noiembrie. Astfel, după săptămâni întregi de muncă asiduă, unul dintre cele mai importante observatoare spațiale din istorie funcționează din nou.

Între timp, cercetătorii de la NASA se pregătesc de lansarea mult-așteptatului Telescop Spațial James Webb, care va avea loc până la sfârșitul anului 2021, astfel că cele două observatoare vor putea „să colaboreze în acest deceniu și să ne extindă cunoașterea spațiului cosmic”, a anunțat agenția spațială.

Probleme de sincronizare între Hubble și Terra

În octombrie, oamenii de știință de la NASA s-au confruntat cu probleme de sincronizare în privința comenzilor pe care instrumentele lui Hubble le primeau de pe Terra. Inginerii au încercat diverse metode de a rezolva problemele la începutul lunii noiembrie, însă acestea au persistat.

De la mijlocul și până la sfârșitul lui noiembrie, oamenii de știință au reușit să readucă online instrumentele lui Hubble, unul câte unul, după ce au aplicat diverse modificări de software.

De cât timp desfășoară Hubble operațiuni științifice?

„Echipa va continua să dezvolte și să testeze diverse modificări de software pentru instrumente care le-ar permite să desfășoare operațiuni științifice chiar și atunci când se confruntă cu mesaje de sincronizare pierdute în viitor”, a mai arătat anunțul transmis de agenție.

Fără îndoială, Telescopul Spațial Hubble începe să-și dezvăluie vârsta, desfășurând operațiuni deja de 31 de ani. Însă, Hubble încă nu este total pierdut, în ciuda faptului că ultima dată când a fost reparat în persoană de astronauți a fost în urmă cu 12 ani.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ardeii iuți crescuți de NASA în spațiu au doborât două recorduri mondiale

Telescopul Spațial Hubble a surprins o imagine spectaculoasă cu o nebuloasă în care se formează noi stele

Noi imagini surprinse de Hubble dezvăluie un fenomen cosmic extrem de dramatic

Telescopul Spațial James Webb, succesorul lui Hubble, va trece prin „două săptămâni de teroare”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase