Home » Știință » Neurochirurgi vs ingineri aerospațiali: Cine este mai deștept?

Neurochirurgi vs ingineri aerospațiali: Cine este mai deștept?

Neurochirurgi vs ingineri aerospațiali: Cine este mai deștept?
Foto: Shutterstock
Publicat: 16.12.2021

V-ați întrebat vreodată de ce considerăm neurochirurgii și cercetătorii din domeniul rachetelor spațiale drept cei mai deștepți oameni de pe pământ?

Plecând de la expresiile americane „nu este știința rachetelor” și „nu este o operație pe creier” care se referă la dificultatea unui anumit demers, încercăm să aflăm cine ar câștiga într-o luptă a inteligenței supreme.

Într-un articol lejer de Crăciun al BMJ, o echipă de neurologi cu siguranţă imparţiali a încercat să afle, folosind metode științifice, cine merită coroana, relatează Science Alert.

Cele două profesii s-au „luptat” în mod științific

„Se crede că expresia Nu este știința rachetelor își are originea în America, în anii 1950, când oamenii de știință germani din domeniul rachetelor au fost aduși acolo pentru a sprijini dezvoltarea programului spațial și proiectarea rachetelor militare”, explică o echipă de cercetare condusă de neurologul Inga Usher, de la University College London, în noua lucrare.

„Originea lui Nu este o operație pe creier este mai puțin clară. Este tentant să speculăm că tehnicile de pionierat ale polimatului și neurochirurgului Harvey Cushing au captat atenția publicului și au ajutat la răspândirea sintagmei”,  a adăugat echipa.

Indiferent de originile verbale, în experimentul lor, cercetătorii au analizat scorurile la testele cognitive ale 329 de ingineri aerospațiali și 72 de neurochirurgi, comparând abilitățile participanților în rezolvarea problemelor, inclusiv planificarea și raționamentul, memoria de lucru, atenția și abilitățile de procesare a emoțiilor.

În timp ce rezultatele au sugerat că există mici diferențe între cele două grupuri, nu a rezultat că unii dintre ei ar fi mai deștepți decât ceilalți.

„Nu a fost găsită nicio diferență între grupuri”

Neurochirurgii au arătat scoruri semnificativ mai mari decât inginerii aerospațiali în rezolvarea problemelor semantice”, scriu cercetătorii, observând capacitatea lor de a defini cuvinte rare și de a înțelege analogii verbale.

Aceste rezultate se datorează probabil expunerii oamenilor de știință la terminologia medicală derivată din greacă și latină, oferind un avantaj lingvistic, speculează cercetătorii.

„Inginerii aerospațiali au arătat scoruri semnificativ mai mari în manipularea mentală și atenție”, explică cercetătorii, ceea ce sugerează că aceste abilități, precum capacitatea de a roti mental un obiect 3D, pot crește odată cu antrenamentul.

„Nu a fost găsită nicio diferență între grupuri în scorurile pentru memorie, rezolvarea spațială a problemelor, viteza de rezolvare a problemelor și viteza de reamintire”, au spus autorii lucrării.

Dar sunt neurochirurgii și inginerii aerospațiali mai deștepți decât oamenii obișnuiți?

Atunci când cercetătorii i-au comparat pe neurochirurgi și pe inginerii aerospațiali cu 18.257 de membri ai populației generale au găsit doar diferențe minore în capacitatea cognitivă.

„Când scorurile fiecărui grup pentru cele șase domenii au fost comparate cu cele din populația generală, doar două diferențe au fost semnificative: viteza neurochirurgilor de rezolvare a problemelor a fost mai mare, iar viteza de reamintire a fost mai mică”, spun cei care au realizat studiul.

Pe scurt, așadar, se pare că oricine are potențialul de a fi un geniu la nivel de neuroștiință sau specialist în rachete, cel puțin conform rezultatelor acestui experiment amuzant.

„În situațiile care nu necesită rezolvarea rapidă a problemelor, ar putea fi mai corect să folosiți Nu este o operație pe creier, dar în situațiile în care este necesară rememorarea rapidă a informațiilor, această expresie ar trebui evitată”, conchide echipa.

Chiar și așa, poate le acordăm un pic prea mult credit

Desigur, există multe modalități de a fi inteligenți și nu există nicio îndoială că atât neurochirurgii, cât și inginerii aerospațiali trebuie să acumuleze o cantitate imensă de cunoștințe pentru a-și putea face treaba în mod corespunzător.

Chiar și așa, poate le acordăm un pic prea mult credit neurochirurgilor și cercetătorilor în domeniul rachetelor.

„Este posibil ca atât neurochirurgii, cât și inginerii aerospațiali să fie puși în mod inutil pe un piedestal și Este o plimbare în parc sau o altă expresie care nu are legătură cu o carieră ar putea fi mai potrivită”, explică cercetătorii.

„Este, de asemenea, posibil ca alte profesii să merite să fie pe acel piedestal, iar studiile viitoare ar trebui să urmărească determinarea celui mai merituos grup”, concluzionează oamenii de știință.

Cercetarea a fost publicată în ediția anuală de Crăciun a The BMJ.

Vă recomandăm să citiți și:

Misterul identității Ucigașului Zodiac este posibil să fi fost elucidat

Armata Statelor Unite avertizează: China dezvoltă arme capabile să distrugă sateliții de pe orbită

Stația Spațială Internațională a surprins spectacolul uimitor de lumini al unei furtuni din atmosfera superioară

Dmitry Rogozin, directorul agenției spațiale rusești, susține că Venus este o „planetă rusească”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase